Oferte locuri de munca top

In ce conditii va continua Programul Prima Casa

Actualul Guvern nu intenționează în nici un fel să dezvolte programul Prima Casă. Mai mult, chiar continuitatea acestui program a fost pusă sub semnul întrebării. Totuși, o parte a populației nu poate să își achiziționeze o locuință decât dacă beneficiază de ajutorul oferit de acest program guvernamental. Ca urmare a presiunii opiniei publice, Guvernul și-a mai nuanțat poziția în legătură cu programul Prima Casă. Mai mult, a anunțat menținerea programului.

Pentru anul 2020, Finanțele vor aloca un plafon al garanţiilor de 2.000 milioane lei, conform unui proiect de HG, aflat în dezbatere publică.

Astfel, programul Prima Casă va rămâne în continuare o opțiune valabilă pentru cei care doresc achiziționarea unei locuințe, în termenii prevăzuți de Program.

Dar, ca o măsură împotriva dezvoltării acestui program, Guvernul vrea să abroge prevederea care permitea reîntregirea plafonul total al garanțiilor.

Astfel, pentru a nu pune la dispoziţia finanţatorilor participanţi în Program și a altor limite suplimentare faţă de plafonul propus pentru alocare în anul 2020 și în anii următori, Guvernul vrea să abroge prevederea potrivită căreia ”sumele eliberate ca urmare a rambursărilor creditelor acordate în cadrul programului la scadență și/sau anticipate, precum și ca urmare a lichidării creditelor acordate inițial în cadrul programului în vederea acordării de .garanții pentru achiziționarea sau construirea unei noi locuințe în cadrul programului reîntregesc plafonul total al garanțiilor aferent anului eliberării și se utilizează de către fiecare finanțator pentru acordarea de garanții beneficiarilor programului. Sumele astfel obținute se evidențiază și se raportează distinct față de plafonul anual alocat prin hotărâre a Guvernului”.

În strategia programului Prima Casă pentru anii 2017 – 2021, adoptat în 2016, a fost stabilit nivelul plafonului de garantare în cadrul Programului. Ministerul Finanțelor Publice a avut în vedere un plafon anual de garanții în cadrul Programului de 2,5 miliarde lei pentru primul an (2017), câte 2 miliarde lei pentru fiecare an pentru anii 2, 3, și 4 (2018 – 2020), iar pentru ultimul an (2021) 1,5 miliarde lei, astfel încât să crească predictibilitatea creditelor ce pot fi acordate și contractate în cadrul Programului.

De la începutul anului 2019 şi până la finele lunii octombrie 2019 au fost acordate 14.052 garanţii, în valoare totală de 1,3 miliarde lei, precum și 4.344 promisiuni de garantare, în valoare totală de 0,5 miliarde lei.

Până în prezent au fost executate un numar de 886 de garanții, în valoare de 70,7 milioane lei, din care s-a recuperat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală suma de 26,51 milioane lei, rezultând o rată a creditelor neperformante de aproximativ 0,4% din totalul creditelor acordate prin programul Prima Casă, arată inițiatorii proiectului.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/nov – dec 2019

Sus