Urare An Nou 2024

Impozitarea venitului din vanzarea proprietatilor imobiliare, in analiza

Legislația fiscală privind impozitul și contribuțiile sociale datorate pe veniturile obținute de către persoane fizice, precum și impozitul pe proprietate urmează să fie ”analizate amănunțit”, se arată într-o notă de informare a Ministerului Finanțelor.

Prin componenta fiscală din Planul Național de Redresare și Reziliență, Ministerul Finanțelor are ca obiectiv revizuirea cadrului fiscal.

Astfel, se urmărește alinierea sistemului de impozitare ”cu actuala și viitoarea etapă de dezvoltare economică a României prin îmbunătățirea structurii veniturilor fiscale”, precum și eliminarea distorsiunilor și lacunelor din sistemul fiscal.

Printre obiectivele prevăzute în componenta de reformă fiscală se regăsește și

analizarea amănunțită a legislației fiscale românești, inclusiv în ceea ce privește domeniul impozitului și al contribuțiilor sociale datorate pe veniturile obținute de persoane fizice și, respectiv, domeniul impozitului pe proprietate.

”Această analiză este în curs de definitivare și va fi urmată de punerea în aplicare a recomandărilor care se impun, astfel încât sistemul fiscal să promoveze mai bine creșterea economică durabilă”, mai arată reprezentanții Ministerului Finanțelor.

În ceea ce privește necesitatea elaborării unei inițiative legislative de către Ministerul Finanțelor prin care să se elimine luarea în considerare a studiilor de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici, din procesul de stabilire a valorii la care se impozitează valorile imobile, reprezentanții Ministerului Finanțelor au invocat Ordonanța Guvernului nr. 16/2022 aprobată prin Legea nr. 370/2022.

Teren de peste 7 ha din Bucuresti, pregatit pentru noi proiecte imobiliare

Ei au precizat că Parlamentul a stabilit că prevederile ordonanței privind pct. 106 și 107 – 116 se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2025.

În prezent, pentru veniturile realizate din transferul proprietăților imobiliare din patrimoniul personal, impozitul se calculează la valoarea declarată de părți în actul prin care se transferă dreptul de proprietate sau dezmembrămintele sale.

În cazul în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață realizat de către camerele notarilor publici, impozitul se calculează la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață.

Camerele notarilor publici actualizează cel puțin o dată pe an studiile de piață, care trebuie să conțină informații privind valorile minime consemnate pe piața imobiliară specifică în anul precedent și le comunică Direcțiilor Generale Regionale ale Finanțelor Publice din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală.

Reglementarea privind calculul impozitului la nivelul valorii stabilite prin studiul de piață, în situația în care valoarea declarată este inferioară valorii minime stabilite prin studiul de piață, a fost introdusă în cadrul procesului legislativ de aprobare a Ordonanței Guvernului nr. 8/2021, context în care au fost aduse o serie de amendamente, printre care și cele ce vizau modificarea art. 111 alin. (4) și (5) din Codul fiscal.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie  2022

Sus