Oferte locuri de munca top

Impozitarea cladirilor si terenurilor: noi modificari

Mai multe schimbări legate de calculul impozitului pe clădirile rezidențiale, nerezidențiale și cel pe terenuri au fost propuse printr-un nou proiect de Ordonanță de Guvern. Acesta se află în prezent în consultare publică.

Impozitarea clădirilor cu spații rezidențiale și nerezidențiale

Pentru clădirile care au în componență atât spații cu destinație rezidențială cât și spații cu destinație nerezidențială, impozitul pe clădiri va fi determinat în funcție de destinația suprafețelor cu o pondere mai mare (peste 50%).

Impozitul va fi calculat prin aplicarea cotei corespunzătoare destinației majoritare, asupra valorii întregii clădirii.
Cota impozitului/taxei pe clădiri se stabileşte prin hotărâre a consiliului local.

În cazul acestor clădiri, contribuabilii au obligația de a declara la organul fiscal local, în vederea stabilirii destinației finale a clădirii, suprafaţa folosită în scop nerezidențial, însoțită de documentele doveditoare, cu excepția celor aflați în baza de date a unității administrativ-teritoriale.

Strazi si infrastructura tehnico-edilitara aferente unui nou ansamblu

Declararea la organul fiscal local se face în termen de 30 de zile de la data oricăror modificări privind suprafețele nerezidențiale.

Reguli privind calculul impozitului/taxei pe clădiri

Pentru determinarea valorii clădirii și a terenului acoperit de aceasta pentru anul de referință vor fi utilizate valorile cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, aferente anului anterior celui de referință.

Valoarea clădirii se calculează prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate exprimată în metri pătrați, cu valoarea unitară pe metru pătrat exprimată în lei, sau prin preluarea valorii clădirii, după caz, așa cum sunt cuprinse în Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile imobiliare din România.

În situația în care Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind proprietățile
imobiliare din România nu conțin informații despre clădirile sau terenurile acoperite de aceste clădiri de pe raza unei unități administrativ-teritoriale, pentru determinarea valorii se vor folosi datele referitoare la unități administrativ-teritoriale similare și apropiate geografic care dețin informații în aceste Studii, sau prin excepție, ultima valoare impozabilă înregistrată în evidenţele organului fiscal, modalități care vor fi stabilite prin hotărâre a consiliului local.

Impozitul pe teren

Vor fi aduse clarificări privind modalitatea de calcul al impozitului pe teren înregistrat în registrul agricol la categoria de folosință curți construcții prin scăderea de la impozitare a suprafețelor acoperite de clădiri.

Pregatiri pentru edificarea unei cladiri mixte cu 14 niveluri, intr-o zona industriala

Pentru terenul amplasat în extravilan, impozitul/taxa pe teren va fi stabilit prin înmulţirea suprafeţei terenului, din care vor fi scăzute suprafețele de teren acoperite de clădirii, exprimată în hectare, cu suma corespunzătoare categoriei de folosință și cu coeficientul de corecţie corespunzător zonei și rangului localității.

Autoritățile publice locale, la propunerea autorităţii executive, vor putea majora sau diminua nivelul impozitelor și taxelor locale cu până la 50%.

Având în vedere că Studiile de piață referitoare la valorile orientative privind
proprietățile imobiliare din România, administrate de Uniunea Națională a Notarilor Publici din România se actualizează anual, nu mai este necesară indexarea anuală cu rata inflației a impozitului pe clădiri.

Descarca de aici

Login Required

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus