Urare Craciun 2024

IMM Plus – Construct: Mai putini constructori acceseaza credite mai mari

Stere Farmache, președinte al Directoratului FRC

Una dintre problemele companiilor românești și, mai ales, a celor din sectorul construcțiilor este subcapitalizarea. Firmele duc lipsă de capital de lucru și, în aceste condiții, nu își permit investiții semnificative în retehnologizare.

 

 

 

Guvernul a încercat să le acorde un ajutor prin Programul IMM Plus, care prin componenta Construct Plus, a acordat finanțări cu garanții de stat și costuri subvenționate.

Sesiunea de înscrieri s-a derulat în aprilie – iunie anul acesta. Un program similar, Garant Construct, s-a derulat anul trecut în martie – decembrie.

Unii dintre constructori s-au plâns că obținerea garanțiilor de stat este mai accesibilă celor care au conturi deschise la marile bănci, iar acestea și-ar favoriza clienții mai mari în detrimentul celor cu cifre de afaceri mai mici.

De altfel, anul acesta au fost acordate garanții unui număr mai mic de firme, dar pentru credite mai mari.

Așa rezultă din datele furnizate de Fondul Român de Contragarantare S.A. (FRC), unul dintre cele două fonduri prin care se derulează Construct Plus.

Anul acesta FRC a emise garanții pentru circa 520 de firme de construcții care au accesat un volum de finanțare bancară de aproape 1,025 miliarde lei.

Spre comparație, anul trecut, aproximativ 1000 IMM-uri eligibile au primit garanții de stat, fiind facilitat un volum de finanțări bancare de 1,156 miliarde lei.

Prin urmare, creditul mediu accesat anul acesta, cu garanție de la stat, a fost de 1,97 milioane lei, mai mare cu 70% decât cel de anul trecut. FRC a emis anul acesta garanții de aproximativ 920 milioane lei, în scădere față de anul trecut când a acordat garanții de circa 1,040 miliarde lei.

Nevoia de capital de lucru s-a accentuat de la an la an

În ceea ce privește ponderea în total garanții acordate de FRC antreprenorilor/ IMM-urilor eligibile, aproximativ 95% au fost pentru linii de credit și aproximativ 5% pentru investiții, a declarat Stere Farmache, președinte al Directoratului FRC.

Procentul garanțiilor pentru credite de investiții a fost în scădere.

Anul trecut aproximativ 91% din garanțiile acordate în numele și contul statului de către FRC au fost pentru susținerea capitalului de lucru al firmelor eligibile și numai 9% pentru investiții.

Iar în 2022, aproximativ 83% din garanțiile acordate au fost pentru împrumuturi pentru susținerea activității curente și 17% pentru investiții.

FNGCIMM

În cadrul componentei IMM Plus Construct, FNGCIMM a acordat anul acesta 848 de garanții pentru finanțări de circa 1,3 miliarde lei.

Prin urmare valoarea medie a creditului garantat a fost de peste 1,53 milioane lei.

Valoarea totală a garanțiilor se ridică la 1,1 miliarde lei.

În anul 2024, plafonul de garantare disponibil, a fost consumat în procent de 95,5%, ne-au transmis reprezentanții FNGCIMM.

Sus