Oferte locuri de munca top

Hünnebeck România – Provocări și soluții tehnice de ultimă generație într-un proiect de mare anvergură

 

 

 

Furnizor de sisteme pentru cofrare, cu focus pe reducerea timpului de execuție și a costului în cadrul Sema Parc

Sema Parc, din București, reprezintă un proiect inedit pe piața din Capitală, aducând o schimbare în peisajul urban al orașului. Proiectul aflat pe Splaiul Independenței a vizat remodelarea unei zone importante din București, fiind amplasat pe o suprafață de 41 de hectare. Construit în trei faze, Sema Parc este un proiect mixt format atât din clădiri de birouri, cât și din unele cu rol comercial și rezidențial.

În cadrul complexului Sema Parc, Hünnebeck România a fost furnizorul de echipamente de cofrare pentru planșee, utilizând un sistem modular de cofrare TOPEC®. Astfel, au fost necesari aproximativ 2.800 mp de echipamente. Avantajul acestui sistem este că accelerează considerabil cofrarea și decofrarea planșeelor și s-a dovedit, în toate proiectele în care a fost folosit, a fi mult mai economic decât sistemele de cofrare tradiționale pentru planșee. Acest lucru se datorează faptului că sistemul TOPEC® are doar două componente de bază – panourile și popii, cu dispozitivul de decofrare rapidă ca accesoriu opțional. Robust și în același timp ușor, TOPEC® este dotat cu cadru de aluminiu, ce asigură o manipulare ergonomică și fără efort.

Greutatea redusă a elementelor de cofraj, cu un maxim de 47,1 kg pentru cel mai mare element, reprezintă un avantaj major ale sistemului TOPEC®. De asemenea, acest sistem implică un efort minim de curățare după utilizarea pe șantier, suprafața de contact fiind restrânsă, în timp ce soluțiile de completare de care dispune fac posibilă utilizarea acestuia chiar și în jurul stâlpilor sau a altor structuri cu o geometrie complicată. De asemenea, coloanele și celelalte obstacole sunt ușor de depășit. În plus, acesta oferă avantajul unei cofrări și decofrări în condiții de siguranță până la o înălțime de 3,5m de la sol, în doar trei pași simpli. TOPEC® este foarte economic și datorită panourilor mari de 180 x 180cm, ce acoperă o suprafață de cofrare de 3,24 mp.

Alte elemente furnizate de către Hünnebeck România în cadrul proiectului Sema Parc, fiind  sistemul INFRA-KIT 2, alcătuit din juguri orizontale, juguri verticale și contrafise. Acestea au avantajul de a fi elemente cu capacitate portantă ridicată, iar unitățile complete INFRA-KIT 2  pot fi preasamblate în siguranță la sol și ridicate ulterior cu o macara.

Astfel, chiar și cele mai îndrăznețe planuri de construcție pot fi realizate economic folosidu-se sistemele de cofrare potrivite.

Pentru inginerii din echipa Hünnebeck România, una dintre cele mai mari provocări ale acestui proiect, a fost oferirea unei soluții pentru planșeele în consolă de la nivelele superioare ale clădirii, care a necesitat crearea unor platforme compuse din profile metalice prinse pe grinzi H20. Aceste platforme au fost realizate pe trei etaje, pentru a prelua încărcăturile din consolă și a le transmite plăcilor inferioare.

Așadar, constructorul descoperind noi soluții pentru realizarea de planșee în consolă la înălțime mare, la aproximativ 30 metri, fără a utiliza sistemele tradiționale de sprijinire poziționate pe sol.

Astfel, principalele beneficii ale soluției propuse au fost reprezentate de un timp mai scurt de execuție a lucrării, necesarul redus de echipament și un număr mai mic de lucrători. Toate aceste avantaje au determinat o diminuare semnificativă a costurilor din șantier. Totodată, cu ajutorul plăcii triplu stratificate, s-a obținut o suprafață a betonului de o calitate superioară în zona planșeelor.

O altă provocare pentru care inginerii Hünnebeck au oferit o soluție rapidă și adaptată la nevoia din șantier a fost colțul clădirii. Pentru zona respectivă, s-a propus utilizarea sistemului de eșafodaj ID15 și montarea acestuia de la etajul II până la etajul X al clădirii. Un mare avantaj al sistemului ID15  este reprezentat de manipularea rapidă a acestuia prin faptul că montarea se poate realiza de către o singură persoană, utilizând sistemul de blocare cu pene. Turnul de eșafodaj se construiește cu ajutorul a doar 6 componente standard iar capacitatea portantă ridicată este până la 200 kN/turn de eșafodaj, la o dimensiune redusă a secțiunii transversale (1,0 m x 1,0 m). Podinile ID15 sunt fixate cu siguranțe integrate împotriva răsturnării și cresc rapiditatea asamblării verticale și demontării.

 

La finalul proiectului, datele analizate au arătat, că utilizând sistemul Topec® în comparție cu un sistem clasic de cofrare, timpul de cofrare a fost redus cu cca. 60 % și utilizând un număr de 4 lucrători, suprafața realizată/zi a fost de 200 mp.  

Fiind un proiect de mare anvergură pe harta construcțiilor din Capitală, dezvoltarea Sema Parc a fost axată pe un timp optim de execuție și pe folosirea unor materiale și soluții de cea mai bună calitate. Astfel, din experiența Hünnebeck România, un pachet global de produse și servicii adaptat individual poate face diferența între rentabilitatea unui cofraj sau a unui amplasament de schele și poate influența major costul și timpul de realizare a unui proiect. În plus, cu ajutorul serviciilor profesionale din oferta Hünnebeck, precum panotajul și de optimizare a cantității de echipamente din șantier, clientul primește o valoare adăugată dovedită, care se traduce prin economii majore de timp și costuri reflectate.

Hünnebeck România este parte a companiei germane Hünnebeck, una dintre mărcile de tradiție din portofoliul grupului american Brand Safway. Hünnebeck, cu sediul în Europa, a luat naștere în urmă cu peste 90 de ani, în 1929, și este unul dintre principalii furnizori europeni de echipamente de cofraj, schele și sisteme de siguranță caracterizate de o calitate înaltă, flexibilitate și rentabilitate. Hünnebeck oferă, de asemenea, o gamă largă de servicii destinate proiectelor, variind de la inginerie, logistică de șantier, servicii de curățenie și reparații, instruire a utilizatorilor și servicii de cofraj până la dezvoltarea completă a proiectului. Hünnebeck este parte a diviziei de cofraj din cadrul Brand Safway, divizie ce include și SGB (OrientulMijlociu / Asia) și Aluma Systems (America de Nord și America Latină).

În România, Hünnebeck deține două sedii și depozite în București – Rudeni și în apropiere de Cluj-Napoca – Căpușu Mare, în cadrul cărora activează cca. 80 de angajați.

 

Sus