Performanța pieței hoteliere încurajează investițiile în construirea de noi unități hoteliere, astfel că până în 2027 Bucureștiul ar putea avea aproximativ 1.000 de camere noi, reprezentând hoteluri pe toate segmentele, de la midscale la luxury, potrivit companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.
Pentru anul 2025 sunt programate două deschideri de hoteluri, reprezentând o renovare și o extindere.
Una dintre cele mai importante deschideri din 2025 a avut deja loc, respectiv Corinthia Grand Hotel du Boulevard Bucharest din centrul orașului.
În 2024 a fost finalizat un singur hotel în București, respectiv Ramada by Wyndham Bucharest Otopeni Airport.
Piața hotelieră din București a continuat anul trecut să recupereze scăderile din perioada pandemiei, în ceea ce privește venitul mediu pe cameră disponibil (RevPAR) și rata de ocupare, în timp ce tariful mediu zilnic a depășit pragul de 100 de euro/cameră,
Creșterea pieței hoteliere din București din 2024 a fost în linie cu tendințele în Europa Centrală și de Est (ECE – 6 – București, Bratislava, Budapesta, Praga, Sofia și Varșovia), înregistrând un avans al venitului mediu pe cameră disponibil (RevPAR) cu 11,8% față de 2023 și cu 12,6% comparativ cu nivelul din 2019.
În același timp, cu un avans de 7,3% Bucureștiul a înregistrat cea mai rapidă creștere a tarifului mediu zilnic dintre capitalele ECE, care a depășit astfel pragul de 100 de euro.
În regiune, venitul pe cameră disponibilă a crescut cu 8,9%, în mare măsură pe fondul majorării tarifului mediu zilnic cu 4,7%.
În același timp, rata de ocupare a crescut cu 2,5 puncte procentuale comparativ cu 2023, ajungând la 65,2% în 2024 (dar cu 4,7 puncte procentuale sub nivelul din 2019).
„Piața hotelieră din București continuă traiectoria pozitivă, cu RevPAR depășind nivelul pre-Covid cu 12,6%. Se așteaptă o creștere suplimentară a performanței datorită aderării României la spațiul Schengen, însă incertitudinea legată de situația geopolitică rămâne un factor important de luat în considerare pentru dezvoltarea viitoare a pieței hoteliere din România, inclusiv cea investițională” a explicat Alina Cazachevici, partener, head of valuation & advisory, hospitality & alternatives, CEE/SEE la Cushman & Wakefield.
Din punct de vedere investițional, România a înregistrat în 2024 un volum al tranzacțiilor cu proprietăți hoteliere de aproximativ 50 de milioane de euro, reprezentând 13% din volumul total de tranzacții CEE-6 (Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria) de 399 de milioane de euro.
Volumul tranzacționat anul trecut reprezintă o creștere de 93% față de 2023 și a fost generat de 7 tranzacții, dintre care două în București: Hotelul Ambassador, o proprietate care va beneficia de un process semnificativ de renovare și Sir Royal Bucharest.
În același timp, un semnal pozitiv îl reprezintă faptul că cinci tranzacții au avut ca obiect proprietăți situate în afara capitalei.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025