Hidroelectrica SA a primit o singură ofertă pentru atribuirea contractului în valoare estimată de aproape 98 milioane de euro, contract ce vizează retehnologizarea unor staţii de pompare energetică de mare putere.
Este vorba de stațiile Petrimanu, Jidoaia și Lotru-Aval – UHE Dorin Pavel.
Cele trei stații de pompare energetică de mare putere, cu puterea instalată totală de 60,5 MW, au o contribuţie de circa 50% la realizarea debitului afluent în lacul Vidra (SP Petrimanu: 30%, SP Jidoaia: 16%, SP Lotru – Aval 4%).
Astfel, pentru valoarea de proiect de 1100 GWh a producţiei de energie electrică la CHE- Ciunget în anul hidrologic mediu, rezultă un aport al stațiilor de pompare energetică de cca 550 GWh/ an mediu.
Totodată, având în vedere că debitul pompat provine în proporţie de aproximativ 80% din alte bazine decât bazinul hidrologic al râului Lotru, aportul energetic al celor trei staţii de pompare se regăsește, în diferite proporţii, și în producţia de energie a centralelor hidroelectrice Mălaia și Brădișor din amenajarea Lotru, precum și al CHE de pe râul Olt, pe sectorul Turnu – Izbiceni.
Actualul contract de retehnologizare face obiectul unei proceduri competitive cu negociere, singura candidatură fiinde depusă de Electromontaj SA București. Subcontractanți sunt: Elin Motoren GmbH Austria, Voith Hydro GmbH Austria și
Butan Grup SRL Galați.
Principalele activități care fac obiectul contractului sunt: proiectare, testare; fabricare/procurare; ambalare, transport, livrare; demontare echipamente existente;
montarea echipamentelor și instalațiilor noi sau modernizate; reabilitarea echipamentelor mecanice; executare probe și verificări, în fabrică și în amplasament;
punere în funcțiune și instruire personal.
Prin efectuarea lucrărilor de retehnologizare Hidroelectrica preconizează că se va obţine creșterea siguranței în exploatare și prelungirea duratei de funcționare pentru un nou ciclu de viata. De asemenea, va fi posibililă funcționarea în regim local cu bucle de automatizare și cu comandă de la distanță în caz de necesitate prin integrarea în sistemul SCADA.
Va fi asigurată protecția mediului prin evitarea pierderilor de ulei; va crește randamentului grupurilor de pompare. Va fi obținut un ansamblu tehnic unitar, modern, cu o fiabilitate crescută.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024