În ședința de astăzi Guvernul aprobă investiții importante ce vor fi realizate în județele Ilfov și Timiș.
În Ilfov, comuna Tunari, urmează să fie construit drumul de legătură dintre Autostrada de Centură București Nord și viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internațional Henri Coandă, proiect în valoare de peste 560 milioane de lei.
Totodată, o nouă conductă de transport gaze naturale va traversa 11 unități administrativ – teritoriale de pe raza județului Timiș.
Legătura rutieră dintre A0 București Nord și Aeroportul Internațional „Henri Coandă”
Indicatorii tehnico-economici pentru legătura rutieră între Autostrada de Centură București Nord și viitorul Terminal 2 al Aeroportului Internațional Henri Coandă (AIHC)”, județul Ilfov vor fi aprobați astăzi în ședința Guvernului.
Valoarea totală a proiectului este de peste 562,3 milioane lei, dintre care peste 487 milioane lei pentru lucrările de construcții și montaj.
Finanţarea va fi realizată din PT 2021-2027 şi de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.
Amplasamentul pe care se realizează obiectivul este situat în județul Ilfov, comuna Tunari, pe o lungime de 2,55 km.
Traseul drumului începe la intersecţia cu DJ 200B și se finalizează cu rampa pasajului peste Autostrada de Centură București, în zona km 29+100 al Lotului 2 Sector Centură Nord. De la km 29+100 traseul drumului de legatură se desprinde de Autostrada de Centură București prin dezvoltarea unui nod rutier tip „trefla” care asigura o viteză de proiectare de minim 40 km/h și va permite dezvoltarea drumului de legătură până la autostrada A3 București – Brașov într-o etapa ulterioară.
Interconectarea sistemului de transport gaze naturale România – Serbia
Proiectul de Interconectare a Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Republica SERBIA, Petrovaselo – Comloșu Mare – Mokrin va fi declarat proiect de importanță națională în domeniul gazelor naturale.
Conform unei hotărâri de Guvern, proiectul se va desfășura în două etape:
Etapa I: Petrovaselo – Comloșu Mare
Etapa II: Comloșu Mare – Mokrin (Serbia), tronson Comloșu Mare – granița România – Serbia si Stația Măsurare Gaze Comloșu Mare
Proiectul cuprinde inclusiv alimentarea cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică.
Ministerul Energiei va fi desemnat drept autoritate competentă responsabilă de facilitarea și coordonarea procedurii de autorizare a acestui proiect.
Prin această interconectare se va asigura curgerea bidirecțională a gazelor între România și Republica Serbia.
Conducta de transport gaze naturale va avea circa 86 km, va traversa 11 unități administrativ – teritoriale de pe raza județului Timiș, respectiv orașul Recaș și comunele Remetea Mare, Giarmata, Pișchia, Sînandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Șandra, Lenauheim și Comloșu Mare. Categoria de folosință actuală a terenurilor este agricolă (arabil, pășuni, fânețe, vii, livezi), neagricolă (ape, canale), zone aferente căilor de comunicații rutiere (autostradă, drumuri naționale, județene, comunale, de expolatare) și feroviară.
Suprafața totală estimată a fi ocupată temporar pentru realizarea obiectivului este de 174 ha. Suprafața estimată a fi ocupată definitiv este de 1,0596 ha.
Pe traseul conductei, alimentarea cu energie electrică se va realiza în regim trifazat, puterea instalată fiind de 4 kW, respectiv 8 kW.
Programul de Dezvoltare / Investiții al SNTGN Transgaz SA Mediaș prevede în următorii zece ani, în ansamblul său, lucrări a căror valoare este estimată la 3,4 miliarde euro, aferente Sistemului Național de Transport al Gazelor Naturale (SNTGN).
Finanțarea se va asigura de către SNTGN TRANSGAZ SA Mediaș din surse proprii, cât și surse atrase prin creditări de la instituțiile financiar-bancare, a căror ofertă se va analiza de la caz la caz. Conform politicii de finanțare prezentate în Programul de Dezvoltare, SNTGN TRANSGAZ SA Mediaș estimează o cofinanțare a proiectelor de investiții strategice în proporție de 35% din surse proprii și 65% din surse atrase: fonduri împrumutate de la instituții financiar-bancare, emisiuni de obligațiuni.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024