
Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila
Actul normativ privind avizarea și autorizarea construcțiilor a fost adoptat astăzi de către Guvern, la propunerea Ministerului Dezvoltării.
Noul act, ce intră în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial al României, permite avizarea tacită în cazul în care o instituție nu răspunde la termen sau nu respinge cererea de aviz, iar, pentru instituțiile publice care nu respectă noile reguli, actul normativ prevede sancțiuni.
Respingerea nefondată a documentațiilor este contravenție și se sancționează de către Inspectoratul de Stat în Construcții, aflat în subordinea Ministerului Dezvoltării.
Totodată, documentația va fi evaluată de un singur funcționar public pe tot parcursul procedurii de avizare și autorizare, asigurând, astfel, coerență între solicitările formulate către beneficiar.
Noul act normativ va reduce timpul de avizare, va introduce avizarea simultană eliminând avizarea în cascadă. Nu se permite condiționarea avizării de emiterea altor avize.
Construcțiile vor necesita un singur aviz pe domeniu, care nu expiră și ”nu va mai fi nevoie de studii și documente sau avize care nu sunt necesare construcției și care sunt un exces de birocrație”, subliniază ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Actul normativ se aplică pentru investițiile finanțate atât din fonduri publice naționale sau din fonduri europene, cât și din fonduri private.
Totodată, nu se mai plătesc taxe pentru avizarea investițiilor finanțate din bani publici. Se introduc termene mai scurte pentru avizarea construcțiilor și a planurilor urbanistice generale și zonale.
”În patru luni, cel mult șase luni și jumătate, se pot obține toate avizele necesare autorizării unei construcții private sau finanțate din bani publici. Până acum, acest proces dura ani. Procesul de adoptare a planurilor urbanistice generale și zonale, necesare pentru dezvoltarea localităților, va fi, de asemenea, mai rapid. În prezent, avem investiții în execuție, în comunitățile locale, în valoare de 234 de miliarde de lei în România, iar execuția acestora este o prioritate a mandatului meu și al Guvernului”, a conchis ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Ministrul a mai spus că dintre țările membre ale UE, procesul de autorizare a construcțiilor este cel mai greoi în România, din cauza numărului mare de avize și aprobări separate pe care beneficiarii trebuie să le obțină înainte de a solicita o autorizație de construire.
”Eliminăm birocrația din domeniul construcțiilor, responsabilizăm instituțiile publice și accelerăm procesul de dezvoltare a României”, apreciază ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025
CAND veti aviza si CODUL URBANISMULUI ???
Nu că mi-ar sta in caracter sa va dau idei bune pe gratis că nu aveți voi o vedere de ansamblu bună, dar poate n-ar fi rea o platformă de avizare online in sistem centralizat.
Foarte buna ideea și si eu o sustin! Vrem o platforma de avizare online în sistem centralizat. Primăriile fac pierdute documentatiile.
Super așa trebuie făcut dar azi că mâine e altă guvernare ,și răstoarnă carul mare
Buna ideea cu platforma centralizata sa nu mai aglomeram orasele cu drumuri inutile la institutii si mai eliminam din interactiune/spagi.
Praf in ochii naivilor. Nu se poate opri cavalcada lăcomiei, prin care sume imense provenite din șpagă fac interesanta funcția de primar. Din ele vine „puterea” și „eficiența” funcției.
Fără funcția ar echivala cu cea de șef al căminului cultural.