Oferte locuri de munca top

Grupul Holcim dezvăluie primul pod din lume realizat cu beton printat 3D

Grupul Holcim, lider global în producția materialelor de construcții, a dezvăluit, în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția, primul pod pietonal din lume construit cu beton printat 3D. Podul Striatus este realizat cu sprijinul Block Research Group, al casei de arhitectură Zaha Hadid și al Incremental3D.

Realizarea acestui proiect stabilește o premieră în sectorul construcțiilor prin noua modalitate de utilizare a betonului: una digitală, prietenoasă cu mediul și cu un design circular inovator.

Podul pietonal se auto-susține, grație design-ului inedit, ce incorporează metode și calcule specifice tehnologiei 3D. Structural vorbind, elementele sunt solicitate doar la compresiune, fără să fie necesară utilizarea armăturii din metal. Se folosește, astfel, o cantitate minimă de material, în condiții de rezistență optimă.

Podul Striatus deschide drumul către construcțiile viitorului

“Striatus a fost proiectat de unii dintre cei mai inovatori și creativi arhitecți și ingineri din lume. Acest pod este o dovadă a posibilităților infinite pe care le oferă betonul printat 3D, permițând structuri de construcții mai durabile, mai rapide și mai eficiente, fără compromisuri în ceea ce privește estetica și funcționalitatea. Designul său digital și circular utilizează betonul la cel mai înalt nivel de optimizare, cu minimum de material și blocuri de beton, care pot fi reasamblate și reciclate în mod repetat”, a declarat Jan Jenisch, CEO al grupului Holcim.

Structura complexă a podului Striatus a fost realizată cu cerneală personalizată din gama Holcim Tector Print. Grupul Holcim deschide, astfel, drumul către construcțiile viitorului, folosind cele mai avansate tehnologii. Următoarele generații de cerneală vor putea include soluții ECO, precum cimentul verde ECOPlanet, gama de betoane verzi ECOPact sau deșeuri reciclate, rezultate din construcții și demolări.

“Numele Striatus reflectă logica structurală a podului și procesul de fabricație. În structurile arcuite și boltite, materialul este așezat astfel încât forțele care apar în elementele de structură să fie doar de compresiune pură. Însăși geometria contribuie la rezistență, fiind folosită doar o fracțiune din materialele utilizate în grinzile de beton convenționale. Acest proiect deschide noi oportunități de a construi cu mai puțin efort și într-un mod mai ecologic”, precizează Philippe Block, co-director Block Research Group.

Proiectul Striatus face parte din expoziția “Time Space Existence”, găzduită de Centrul Cultural European (ECC), în cadrul Bienalei de Arhitectură de la Veneția (Italia).

Nu este prima dată când Holcim își îndreaptă atenția asupra unei noi modalități de a construi. Compania lucrează la o gamă de aplicații de printare 3D a betonului prin care să dezvolte atât infrastructura de transport, cât și mediul construit. De exemplu, în Malawi, Holcim a lansat prima școală din lume tipărită cu beton 3D. Doar 18 ore au fost necesare pentru construirea zidurilor școlii, pentru care au fost folosite cu 70% mai puține materiale decât cele necesare prin tehnicile tradiționale de construcție. Totodată, Holcim, GE Renewable Energy și COBOD lucrează la o turbină eoliană de mari dimensiuni, din beton printat 3D. Datorită înălțimii semnificativ mai mari, turbina ar putea capta cu 33% mai multă energie.

Podul printat 3D este deschis publicului și poate fi văzut până în noiembrie a.c., în Grădinile Marinaressa din Veneția, Italia. Imagini video de prezentare, cât și din timpul procesului de construcție al podului Striatus, găsiți la următoarele adrese:

Mai multe informații despre activitatea Holcim din segmentul de arhitectură pot fi găsite pe pagina de Instagram@HolcimByDesign.

 

 

Despre Grupul Holcim

Lider global în furnizarea de soluții de construcții, grupul Holcim contribuie la dezvoltarea unui mediu construit mai verde și mai inteligent, îmbunătățind nivelul de trai al oamenilor din întreaga lume.

Holcim este prezent în 70 de țări la nivel global, reunind unele dintre cele mai importante companii din industria construcțiilor: ACC, Aggregate Industries, Ambuja Cement, Disensa, Firestone Building Products, Geocycle, Holcim și Lafarge, având peste 70.000 de angajați.

Despre Holcim România

Holcim Romania S.A. activează de peste 20 de ani în sectorul materialelor de construcții din România. Compania deţine 2 fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleșd, o staţie de măcinare, 18 staţii ecologice de betoane, 3 staţii de agregate, 2 staţii de lianţi speciali şi 3 terminale de ciment în Bucureşti, Turda și Roman. Holcim are aproximativ 800 angajați în România.

Grupul de companii Holcim România include Somaco Grup Prefabricate (ce deține 5 fabrici de prefabricate și una de BCA) și Geocycle România (cu 3 puncte de lucru pentru pre-tratarea deșeurilor).

Sus