Oferte locuri de munca top

Grupul Arcon si-a crescut exporturile cu 30 %

Arcon a reusit anul trecut un parcurs ascendent, cifra de afaceri cumulata pe toate companiile grupului s-a ridicat la aproximativ 38 milioane de euro, marcandu-se un profit de peste 2,2 milioane euro.
Ioan Titeiu, director general al Grupului ARCON, declara:
„Cifrele din 2013 pe toate cele 5 directii de business ale noastre au inregistrat cresteri usoare, iar exportul, un parametru important in conjunctura actuala, s-a intarit conform previziunilor de la inceput de an, ajungand la 4,7 milioane de euro, in crestere cu 30% fata de anul 2012.”
Investitiile totale in dezvoltarea de produse, in tehnologie, logistica, marketing si personal s-au ridicat in 2013 la 1,2 milioane euro, pentru 2014 fiind prevazute sume similare. „In 2013 in piata s-a resimtit o lipsa dramatica a vanzarilor, cumulata cu o scadere calitativa a produselor. Cu toate acestea, utilizatorul final incepe sa invete ce inseamna produsele bune si produsele proaste sau inselatoare. Noi stim ca trebuie sa investim in continuu in tehnologie, in dezvoltarea de produse si in zona resurselor umane pentru a tine pasul cu cerintele pietei si ale clientului final, iar acesta este dezideratul nostru” precizeaza Ioan Titeiu.
*Termosistem, primul an de livrari
2013 a insemnat pentru Arcon primul an in care a livrat termosistem atat din Sf. Gheorghe, cat si din Bucuresti. „In prezent operam pe cele doua fabrici ale noastre, atat pe cea de la Sfantu Gheorghe, cat si pe cea de la Bragadiru, preluata de la Amvic si integrata in fluxul Arcon. Aceasta organizare ne ajuta in optimizarea costurilor, oferindu-ne si o prezenta mai buna a termosistemelor in cat mai multe zone din Romania” declara Ioan Titeiu. Vopseaua folosita in componenta termosistemului este produsa in fabrica din Sf. Gheorghe, dupa o investitie finalizata in 2011 care s-a ridicat la aproximativ 3 milioane euro.
Fabrica produce vopsea si tencuieli decorative care sunt folosite pentru termosistemele proprii, precum si in proiecte rezidentiale sau industriale.
*Exporturile de membranele sunt in crestere
Cererea interna de membrane a fost constanta in raport cu 2012, iar la export s-a inregistrat o crestere continua. „Daca in tara suntem principalii furnizori de membrane hidroizolante gratie capacitatilor de productie din Sfantu Gheorghe in care am investit constant, la export trebuie sa ne luptam permanent nu numai cu producatorii europeni, ci si cu cerintele specifice pietelor pe care vrem sa intram. Este cunoscut pentru producatorii romani ca pietele mari din Vestul Europei si-au luat masuri de protectie in ceea ce priveste importul de produse, in unele cazuri chiar extreme. Chiar daca produci dupa normele europene si ai agrement CE pe toate produsele, acesta nu conteaza in unele tari din UE. Acestea si-au implementat norme nationale extrem de protective pentru producatorii locali. Daca iau doar exemplul unei membrane, pentru acest produs trebuie facute peste 15 teste. Un agrement costa intre 30.000 si 60.000 de euro si procesul de auditare poate dura si pana la doi ani in tari ca Franta, Austria, Olanda, Suedia sau Norvegia. Nu poti sa investesti sute de mii de euro in aceste operatiuni de acreditare si sa astepti ani de zile pentru a-ti amortiza aceasta cheltuiala, daca e cazul. Autoritatile romane ar trebui sa conceapa un program de sustinere a exportatorilor in acreditarea produselor pe pietele externe, astfel ca sumele respective sa fie mai usor resimtite de catre acestia. Aceasta situatie ne-a facut sa ne reorientam vanzarile si catre piete din Africa, atat timp cat unele state europene au politici atat de prohibitive cu produsele de import” explica Ioan Titeiu.
In prezent Arcon vinde membrane pe piete externe ca Bulgaria, Grecia, spatiul ex-Iugoslav, Malta, Cipru, Ungaria, Cehia, Slovacia, Albania etc.
„Daca unele state europene au implementat norme nationale foarte dure pentru produsele de import, nu acelasi lucru se intampla si in tara noastra, care este invadata de produse de slaba calitate. In Romania nimeni nu verifica calitatea produselor prin prelevare de mostre din piata, ci doar agrementarile tehnice pe hartie. Daca si in tara noastra ar exista din partea autoritatilor astfel de controale, cu siguranta ca am avea hidroizolatii de o mai buna calitate si constructii mai durabile”, adauga Ioan Titeiu.
*Amvic si Corina Gealan, restructurata
Arcon a preluat la sfarsitul lui 2012 companiile Amvic si Corina Gealan.
Pe tot parcursul anului trecut s-au depus eforturi pentru eficientizarea activitatii celor doua societati. „Am restructurat activitatea la toate nivelurile si am adus un suflu nou in companie, astfel incat, in urma masurilor luate in 2013, am redus la jumatate pierderile celor doua companii fata de anul anterior. Am intrat in 2014 cu echipe noi si cu planuri de crestere. Speram ca la sfarsitul acestui an Corina Gealan si Amvic sa fie pe plus” declara Ioan Titeiu.
Arcon a fost infiintata in anul 1994 la Sfantu Gheorghe, avand la baza capital integral romanesc. In prezent compania are 250 de angajati specializati in sectorul industrial si de constructii. Arcon este, de asemenea, si cea mai mare companie romaneasca producatoare de membrane bituminoase cu elastoplastomeri pentru hidroizolatii. O alta directie de dezvoltare industriala a companiei o reprezinta productia de polistiren expandat, in prezent societatea detinand una dintre cele mai mari si mai moderne capacitati de productie la nivel national, cu o fabrica la Sfantu Gheorghe si una la Bragadiru. Incepand din 2011 Arcon a dezvoltat si o facilitate de productie de tencuieli decorative si vopsele.

Sus