Granturi pentru firmele din constructii: cum se va derula masura de ajutor

De la 1 septembrie ar urma să înceapă semnarea contractelor de finanțare a investițiilor destinate retehnologizării firmelor de construcții și a celor din industria prelucrătoare.

Potrivit calendarului asumat de Guvern, lansarea apelului se face la 16 august, iar semnarea contractelor de finanțare se va face până la 30 noiembrie anul acesta.

Varianta consolidată a Ghidului solicitantului a fost finalizată (document atașat).

Ansamblu cu 500 apartamente, langa Bucuresti, proiect al unui cunoscut om de afaceri

Proiectele aferente Măsurii 4.1.1 vor finanța investiții destinate retehnologizării și vor avea ca activități eligibile:

* modernizarea/echiparea/racordul la utilități publice/eficiență energetică a infrastructurilor de tip clădiri specifice aferente capacităților de producție/servicii existente, precum și pentru alte categorii de cheltuieli aferente infrastructurilor specifice de producție/servicii pentru care nu este necesară obținerea de autorizații de construire în conformitate cu legislația specifică în vigoare;

* dotarea cu echipamente, utilaje specifice, mobilier specific, dotări IT, inclusiv pentru eficiență energetică necesare activității de producție și servicii precum și alte achiziții de bunuri de această natură care sunt necesare capacităților de producție/servicii existente.

Prin acest apel se alocă granturi pentru investiții destinate retehnologizării pentru entitățile care își desfășoară activitatea în domenii din Clasa C – Industria Prelucrătoare (cu excepția codurilor 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției) și Clasa F – Construcții.

Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 euro și 500.000 euro, cel mult de cinci ori cifra de afaceri din 2019.

Beneficiarii vor trebui să asigure cofinanțare de 25% – 75%, în funcție de regiunea în care este realizată investiția.

Fonduri alocate ajung la 358,14 milioane euro.

Lucrarile la o impozanta cladire din centrul Capitalei, greu de atribuit

Calendarul Măsurii 4.1.1 BIS

De asemenea, săptămâna trecută a fost aprobată o ordonanță de urgență care reglementează Măsura 4.1.1 BIS, prin care a IMM-urile din industria alimentară și a construcțiilor vor putea contracta granturi de investiții necesare retehnologizării în valoare de 300 milioane euro, din Programul Operațional Competitivitate (POC). Valoarea granturilor este cuprinsă între 50.000 și 500.000 de euro, iar numărul estimat de beneficiari este de peste 2.000.

Această măsură reglementează cadrul pentru finanțarea IMM-urilor care își desfășoară activitatea în domeniile: construcții, materiale de construcții, echipamente, mijloace de transport specifice, utilaje, tehnologii în construcții.

Calendarul asumat pentru acest apel este următorul:

* Lansare apel: 20 septembrie

* Verificare eligibilitate: 27 septembrie – 29 noiembrie

* Semnare contracte: 30 septembrie – 31 decembrie 2022.

500 milioane euro pentru granturi destinate eficienței energetice

Tot săptămâna trecută a fost adoptată o măsură care să răspundă situației generată de creșterea prețului materialelelor de construcții și utilităților publice.

Astfel vor fi finanțate investiții pentru reducerea consumurilor energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie de către IMM-uri și întreprinderi mari.

Peste 400 mil euro pentru un nou spital in Capitala

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) se alocă un buget de 500 milioane euro pentru finanțarea investițiilor în măsuri de eficiență energetică pentru întreprinderi mari și IMM-uri.

Granturile ce vor fi acordate acestei categorii de beneficiari au valoarea minimă de 50.000 euro și valoarea maximă de 500.000 euro, cu excepția celor acordate în baza schemei de minimis, unde valoarea maximă este de 200.000 euro.

 

Descărcați aici

Login Required

 

 

 

 

 

Cititi revista ARENA Constructiilor nr 5/ iulie-august 2022

Sus