Urare Craciun 2024

Granturi de pana la 1 mil euro pentru firmele din constructii, industria prelucratoare si servicii

Apelul de proiecte pentru granturile oferite către IMM-urile cu deficit de lichidități este estimat să fie lansat în data de 21 martie, iar perioada de depunere a dosarelor se va închide în 25 martie.

Vor putea depune proiecte mai multe tipuri de întreprinderi, printre care cele cxe activează în domeniul construcțiilor, al industriei prelucrătoare și al serviciilor. În prezent, varianta ghidului consolidat urmează să fie aprobată la nivelul Comisiei Europene.

Obiectivul apelului îl reprezintă susținerea IMM-urilor în cadrul programului de relansare economică cu finanțare din facilitatea de Finanțare REACT-EU în contextul crizei economice generate de pandemia de Covid-9, prin acordarea de ajutoare temporare cu valoare limitată acelor IMM-uri care se confruntă cu un deficit sau chiar cu indisponibilitatea lichidităților.

Proiect industrial, cu 4 mii mp scd, in curs de autorizare

Beneficiarii sunt IMM-urile din România active în sectoarele:

* Clasa C – Industria Prelucrătoare (fără codurile 11 fabricare băuturi, 12 fabricare tutun și 254 fabricarea armamentului și muniției);

* Clasa F – Construcții;

* Clasa G – Comerț cu ridicata și cu amănuntul; Repararea autovehiculelor și motocicletelor;

* Clasa H – Transport și depozitare;

* Clasa I – Hoteluri și restaurante;

* Clasa M – Activități profesionale, științifice și tehnice;

* Clasa N – Activități de servicii administrative și de activități de servicii suport;

* Clasa P – Învățământ;

* Clasa Q – Sănătate și asistență socială;

* Clasa R – Activități de spectacole, culturale și recreative;

* Clasa S – Alte activități de servicii.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, a explicat: „Am ținut să cunoaștem nevoile reale din piață și am căutat soluții pentru a prelua cât mai multe dintre sugestiile mediului privat. Am păstrat, totodată, cerințele de mediu solicitate de Comisia Europeană care facilitează accesul firmelor românești la granturi de investiții de până la un milion de euro, cu o cofinanțare foarte mică, de numai 5% în cazul microîntreprinderilor”.

Competiția se va desfășura în cadrul platformei IMM Recover, iar proiectele declarate câștigătoare vor fi transferate de către solicitanți în platforma MYSMIS în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării de către AMPOC.

Care este bugetul apelului de proiecte

Bugetul alocat este echivalentul în lei al sumei de  358.384.803 euro.

La acesta se va aplica o limită de supracontractare de 120%, ceea ce înseamnă că valoarea cumulată a proiectelor finanțate va putea ajunge la 430 milioane euro.

Valorea minimă a ajutorului (finanțării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 50.000 euro, iar valoarea maximă a ajutorului (finanțării publice nerambursabile) este echivalentul în lei al sumei de 1.000.000 euro, dar nu mai mult de 5 ori cifra de afaceri pe anul 2019.

Cursul inforeuro utilizat este cel din luna octombrie 2021.

Conform Ghidului consolidat, vor putea contracta finanțare și firmele care au avut cifră de afaceri 0 lei în anul 2020.

Descărcați aici varianta consolidată a Ghidului

 

Login Required

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

 

Sus