Urare Craciun 2024

Germania: Patru ani de crize au produs pierderi de 545 mld euro

Întâi pandemia, apoi războiul din Ucraina și în cele din urmă conflictul din Orientul Mijlociu: Crizele din ultimii patru ani au dus în Germania la pierderi economice totale de aproximativ 545 de miliarde de euro.

în acest timp Germanii au cheltuit mai puțin pentru consumul lor, cu aproximativ 400 de miliarde de euro – adică aproximativ 4.800 de euro per persoană, potrivit Institutului german pentru Economie (IW).

De la o criză la alta

Între 2020 și 2021, pandemia a făcut parțial imposibile cumpărăturile și petrecerea timpului liber. Doar în acest interval, germanii au cheltuit pentru consumul privat mai puțin cu aproape 250 de miliarde de euro – și în schimb și-au economisit banii.

Spre comparație, înainte de pandemie, consumatorii economiseau în medie aproximativ 10% din veniturile lor, în timpul pandemiei fiind nevoiți să economisească până la 16%.

Chiar și după aceea, cheltuielile de consum nu s-au redresat.

Cu războiul din Ucraina, costurile cu energia au crescut iar economiile din perioada pandemiei au dispărut rapid.

Cei care obișnuiau să meargă mai des la cinema sau să își cumpere o pereche nouă de pantofi au trebuit să plătească prețuri mai mari pentru energie sau benzină. Inflația ridicată a limitat din nou germanii în cumpărături și petrecerea timpului liber.

Impactul pe termen lung asupra provocărilor

În plus față de consumatori, și economia se confruntă cu crizele. Acestea lovesc Germania mai dur în comparație cu alte țări.

Doua turnuri cu locuinte au primit autorizatia de construire

Motivele sunt date de faptul că industria germană este mai dependentă de comerțul internațional, iar Republica Federală este, prin urmare, mai vulnerabilă la o economie mondială slabă.

Dacă în întreaga lume firmele investesc mai puțin în mașini noi, economia germană suferă, fiind un important exportator al acestor bunuri de investiții.

În plus, sectoarele intensive în energie sunt bine reprezentate în țară, acestea reacționând în mod special la creșterea costurilor cu energia.

Ca urmare a acestor crize și a pandemiei, multe investiții au rămas în urmă.

În total, pierderile de investiții din ultimii patru ani se ridică la 155 de miliarde de euro. Economistul IW, Michael Grömling, avertizează asupra consecințelor: „Lipsa investițiilor reduce pe termen lung capacitățile noastre de a face față provocărilor precum digitalizarea, lipsa de forță de muncă specializată sau schimbările climatice.”

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023

Revista Arena Constructiilor nov-dec 2023

Sus