Economia Germaniei nu va ieși din criză anul viitor, conform noii prognoze economice a Institutului German pentru Economie (IW).
Factorii negativi care o influențează sunt costurile ridicate, dezordinea politică și multe incertitudini. Șomajul este, de asemenea, așteptat să crească în continuare.
Seamănă cu un déjà-vu: un nou an începe, dar problemele și poverile economice rămân aceleași, arată analiștii de la IW.
Potrivit noii prognoze, economia Germaniei va crește în anul viitor cu un modest 0,1%, și asta după doi ani de recesiune, potrivit Clusterului de Cooperare Macroeconomie și Conjunctură al Institutului Economic German.
Investițiile în sectorul construcțiilor continuă să scadă
La aproape trei ani după șocurile date de prețurile energiei, costurile ridicate de construcție și finanțare continuă să blocheze noile investiții.
Investițiile în construcții au scăzut cu aproape 4% în 2024, iar pentru 2025 este prevăzută o scădere suplimentară de peste 2%.
Costurile ridicate ale forței de muncă cresc prețurile din industrie
Din cauza costurilor ridicate ale forței de muncă și ale energiei, precum și a birocrației extinse, companiile industriale din Germania nu mai pot concura eficient cu prețurile oferite de concurenții străini.
Prețurile producătorilor pentru produse industriale au crescut cu 40% din 2020, iar prețurile de export ale Germaniei au crescut cu aproximativ 20% în aceeași perioadă.
În plus, criza investițională persistă. Pierderile în investițiile brute în active fixe s-au ridicat la aproximativ 210 miliarde de euro de la începutul anului 2020. Patru din zece companii intenționează să investească mai puțin în 2025.
La aceasta se adaugă o scenă politică extrem de turbulentă. Războaie și conflicte interminabile, alți patru ani de Trump, protecționism în creștere, blocuri geoeconomice și, nu în ultimul rând, vidul guvernamental din Berlin. În fața acestor vremuri incerte, companiile reacționează cu precauție.
Șomajul continuă să crească
Toate acestea îi afectează și pe consumatorii privați: pe parcursul anului 2024, consumul privat a fost doar ușor peste nivelul din anul anterior. Deși veniturile și puterea de cumpărare s-au dezvoltat bine, datorită creșterilor salariale semnificative și scăderii inflației, oamenii preferă să economisească în această perioadă de criză.
Piața muncii, de asemenea, nu oferă prea multă speranță: cu o rată a șomajului de 6,2%, numărul șomerilor ar putea ajunge aproape de 3 milioane în 2025.
„Nu mai vorbim despre o simplă scădere conjuncturală, ci despre o criză structurală gravă”, afirmă Michael Grömling, șeful departamentului de conjunctură al Institutului Economic German (IW).
Acest lucru implică o reformă a impozitului pe profit, stimulente pentru creșterea volumului de muncă, investiții în infrastructură și apărare, precum și o reducere serioasă a birocrației inutile.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024