Scăderea prețurilor imobiliare se pare că a luat sfârșit în Germnia. Prețurile pentru apartamente și case au crescut din nou și se stabilizează. În schimb, chiriile cresc semnificativ.
Acestea sunt concluziile Institutului de Economie Germană (IW).
Timp de șase trimestre consecutiv, prețurile proprietăților rezidențiale au scăzut, acum acestea cresc din nou: în al patrulea trimestru, apartamentele au fost mai scumpe cu 0,8%, iar casele cu 0,6% decât în trimestrul anterior.
Analiștii sunt de părere că prețurile imobiliare ar trebui astfel să-și fi atins pragul minim, iar piața să se normalizeze.
În ceea ce privește chiriile, trendul este încă în creștere: contractele de închiriere au fost mai mari cu 5,3% în al patrulea trimestru din 2023 decât în aceeași perioadă a anului precedent.
Acestea sunt rezultatele principale ale primei ediții a Indicelui IW pentru locuințe. Pentru acest indice, cercetătorii IW au analizat milioane de anunțuri de locuințe, ținând cont de amplasarea și calitatea imobilelor.
Chiriile cresc semnificativ – în special în marile orașe germane
Spațiul locativ restrâns și tot mai puține construcții noi sunt aspecte care cresc presiunea pe piața chiriilor.
În al patrulea trimestru din 2023, prețurile au crescut cu 1,6%, față de 2022 prețurile au crescut cu aproape 8,7%.
Creșterile afectează toate orașele, dar sunt mai semnificative în cele șapte mari orașe. Comparativ cu anul precedent, chiriile din Berlin au fost mai mari cu 9,2%, în Leipzig cu 7,8% și în München cu 7,3%.
Deoarece proprietatea pare inaccesibilă pentru majoritatea populației din cauza dobânzilor ridicate, mai multe persoane locuiesc cu chirie. Acest trend ar putea continua.
Prețurile pentru apartamentele deținute, casele unifamiliale și casele duble au trecut de pragul minim, indicând ultimele creșteri de prețuri.
Deși piața este încă departe de boom-ul pre-criză, cifrele ar trebui să se redreseze treptat.
Ansamblu cu blocuri de 12 niveluri, propus intr-un municipiu din tara
În ansamblu, totuși, rămâne o scădere a prețurilor cu peste opt procente față de primul trimestru din 2022. Prețurile au scăzut semnificativ în München (-13,2%), Stuttgart (-13%) și Hamburg (-12%).
Casele eficiente din punct de vedere energetic pierd mai puțin la valoare
Principalul motiv al scăderii prețurilor a fost în special războiul din Ucraina, care a dus la costuri energetice ridicate și creșterea ratelor dobânzilor.
Experții IW au putut analiza acum și prețurile în funcție de clasa de eficiență energetică. Și într-adevăr: În clasa de eficiență A+, prețurile au scăzut doar cu 1,1%, în clasa A cu 5,2%.
În schimb, în clasele inferioare, valorile sunt apropiate, între opt și nouă procente – probabil pentru că necesitatea de renovare este evaluată în mod similar.
„În Germania se construiește prea puțin, și nu doar de câțiva ani”, spune economistul IW Michael Voigtländer. „Creșterea ratelor dobânzilor și haosul în acordarea de fonduri pentru renovări au amplificat și mai mult criza. Factura pentru anii de orientare greșită este plătită acum în special de chiriași.”
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023