Urare An Nou 2024

Geodezi: reguli pentru exercitarea profesiei si infiintarea Colegiului geodezilor

Organizarea și exercitarea profesiei de geodez, precum și înființarea Colegiului Geodezilor din România, urmează să fie reglementate conform unei legi promulgată de președintele Iohannis.

Legea va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Colegiul Geodezilor din România

Colegiul se înfiinţează ca organizaţie profesională, nonprofit, cu personalitate juridică de drept privat, apolitică, de interes public, cu patrimoniu şi buget proprii, autonomă şi independentă.

Colegiul are rolul de a reprezenta şi ocroti, la nivel naţional şi internaţional, interesele profesiei de geodez.

Colegiul are sediul central în municipiul București și este organizat în filiale teritoriale. Activitatea acestuia se finanțează din taxe de înscriere, cotizații anuale ale membrilor, fonduri rezultate din manifestări științifice, economice și drepturi editoriale specifice pe care le realizează, precum și din donații legale, sponsorizări sau alte surse.

Din Colegiu fac parte geodezii cu drept de semnătură.

Atribuții

Colegiul are următoarele atribuţii:

* urmăreşte exercitarea competentă și calificată a profesiei de geodez în conformitate cu prevederile codului deontologic al acesteia;

* protejează și promovează calitatea serviciilor efectuate;

* propune Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară reglementări normative specifice, în vederea promovării lor;

* reprezintă interesele membrilor săi în fața beneficiarilor, autorităților publice și în fața organismelor patronale interne și internaționale, precum și în fața organismelor profesionale interne și internaționale;

* acordă geodezilor dreptul de semnătură și gestionează împreună cu Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară Registrul național al geodezilor în conformitate cu Regulamentul de organizare și funcționare a Colegiului și de exercitare a profesiei de

geodez.

Colegiul este singura asociaţie profesională care acordă dreptul de semnătură.

Conferinţa naţională a Colegiului

Conferinţa naţională a Colegiului se convoacă din doi în doi ani. Aceasta este constituită din membri delegați ai filialelor teritoriale, cu drept de reprezentare proporțională.

Conferinţa are următoarele atribuţii:

* adoptă şi modifică Regulamentul de organizare şi funcţionare a Colegiului şi de exercitare a profesiei de geodez, Codul deontologic al profesiei de geodez şi regulamentul-cadru pentru filialele teritoriale, cu avizul Agenţiei Naţionale de Cadastru și Publicitate Imobiliară;

* adoptă organizarea aparatului administrativ al Colegiului;

* alege şi revocă preşedintele Colegiului;

* alege şi revocă membrii Consiliului naţional al Colegiului;

* alege membrii comisiei de cenzori şi membrii comisiei de disciplină la nivel naţional;

* adoptă hotărâri cu privire la toate problemele aflate pe ordinea de zi stabilită în convocare;

* aprobă valoarea cotizaţiilor anuale unice pentru membrii Colegiului.

Între reuniunile Conferinţei naţionale a Colegiului, activitatea acestuia va fi coordonată de Consiliul naţional.

Registrul naţional al geodezilor

Pentru centralizarea evidenţei geodezilor membri ai Colegiului din întreaga țară se înfiinţează Registrul naţional al geodezilor.

Registrul național cuprinde toți geodezii cu drept de semnătură.

Colegiul și filialele sale teritoriale au obligația să furnizeze, la cerere, oricărei persoane interesate, orice informație legată de datele înregistrate în Registrul național al geodezilor.

Dobândirea şi exercitarea dreptului de semnătură

Exercitarea profesiei de geodez se face atât în sectorul privat, cât și în sectorul public.

Dreptul de semnătură implică asumarea de către geodez a întregii responsabilități profesionale față de beneficiar și de autoritățile publice cu privire la realizarea proiectelor și lucrărilor de specialitate, cu respectarea legislației în domeniu.

Dreptul de semnătură se exercită olograf sau digital, însoţit de menţionarea numelui, prenumelui şi a numărului de înregistrare în Registrul naţional al geodezilor.

Geodezul dobândește drept de semnătură, acordat de Colegiu, dacă îndeplinește condițiile de onorabilitate și de stagiu profesional conform Regulamentului de organizare și funcționare a Colegiului și de exercitare a profesiei de geodez. Dobândirea dreptului de

semnătură atrage obligatoriu înscrierea acestuia în Registrul național al geodezilor.

Dreptul de semnătură se poate exercita în cadrul birourilor individuale, birourilor asociate, societăților sau al altor forme de asociere.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 7/octombrie 2024

Revista Arena Constructiilor octombrie 2024

Sus