Solplanet x AeroFix

Gazprom are noi parteneri în proiectul North Stream 2

4Un acord privind gazoductul North Stream 2, gazoduct ce va traversa Marea Baltică spre Europa crescând dependenţa de gazul rusesc, a fost semnat la sfârşitul săptămânii trecute de reprezentanţii Gazprom.

Din consorţiul care va construi gazoductul fac parte Gazprom, E.ON, BASF/Wintershall, OMV, ENGIE şi Royal Dutch Shell, informează euractiv.com.

Rusia asigură aproximativ o treime din nevoile energetice ale Europei, dar aproape jumătate din gazul livrat de Gazprom trece prin Ucraina, ţară cu care Rusia se află în conflict. Prin acest proiect Rusia ar putea evita transportul gazului prin Ucraina.

UE a împiedicat Rusia la sfârşitul anului trecut să transporte gaz prin Marea Neagră către sud-estul Europei prin South Stream, proiect abandonat de Gazprom după mai multe tergiversări.

Proiectul Nord Stream a fost inaugurat în noiembrie 2011. Consorţiul condus de Gazprom va investi aproximativ 9,9 miliarde de euro pentru construcţia unei a treia şi a patra conducte către Europa ceea ce ar însemna cu până la 55 de miliarde de metri cubi livraţi în plus în fiecare an. Aceasta ar duce la dublarea capacităţii de transport a conductelor 1 şi 2 pe aceeaşi rută.

Noile gazoducte ar urma să devină funcţionale începând cu finalul anului 2019.

Sus