Oferte locuri de munca top

Garantiile de buna executie in achizitiile publice: schimbari de urgenta

Mai multe modificări legislative privind garanțiile de bună execuție din cadrul contractelor de achiziție publică au fost aprobate astăzi de Guvern în regim de urgență.

Noi posibilități de constituire a garanțiilor de bună execuție

La solicitarea autorităţilor contractante, operatorii economici sunt obligați să constituie o nouă garanţie de bună execuţie în cazul contractelor de achiziții publice/sectoriale aflate în curs de derulare, ca urmare a retragerii autorizaţiei de funcţionare a societăţii de asigurări care a emis instrumentul de garantare inițial.

Aceasta în termen de 90 de zile de la data pronunțării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, dar nu mai târziu de 31 ianuarie 2023, prin oricare dintre modalitățile prevăzute de lege.

Opțiunile includ virament bancar, instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate de asigurări sau de o instituție de credit sau rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, cu condiția ca această posibilitate să fi fost prevăzută în documentația de atribuire.
Pentru a facilita demersurile privind constituirea noilor garanții de bună execuție vor fi reglementate, suplimentar față de modalitățile prevăzute expres de lege, mai multe posibilități de constituire a acestor garanții. Acestea nu se aplică în mod automat, ci numai în cazul în care ambele părți contractante convin.

Conditiile contractuale, din ce in ce mai nefavorabile constructorilor

Proiectul de act normativ stabilește noile posibilități de constituire a garanțiilorde bună execuție:
* Prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale, în cazurile în care această posibilitate nu a fost prevăzută la nivelul documentației de atribuire.

Reglementarea lasă la latitudinea autorităților contractante stabilirea mecanismului de constituire, ținând cont atât de complexitatea contractului și riscurile asociate, cât și de stadiul fizic și valoric al execuției acestuia.

Aceasta având în vedere faptul că, în această situație particulară (în care modalitatea de constituire în discuție se aplică, în mod excepțional, începând de la un anumit moment în derularea contractului), mecanismul prevăzut de lege pentru constituirea garanțiilor de bună execuție prin rețineri succesive nu poate fi aplicat în condițiile avute în vedere inițial de legiuitor.

* Prin combinarea a două sau mai multe dintre modalitățile de constituire
prevăzute de lege
(de exemplu, prin virament bancar pentru o parte din sumă, rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parțiale pentru o altă parte din sumă și, respectiv, instrument de garantare emis de o societate de asigurări pentru cea de-a treia parte din sumă).

Prezenta reglementare lasă la latitudinea autorităților contractante stabilirea mecanismului de combinare a diverselor modalități de constituire, precum și ordinea executării garanțiilor (constituite prin diverse modalități), în cazul în care acest lucru devine necesar.

Aceasta pentru că legislația în domeniul achizițiilor publice nu conține prevederi cu privire la această posibilitate de combinare a modalităților de constituire a garanției de bună execuție.

Totodată, în cazul în care obiectul contractului permite efectuarea de recepții parțiale ale produselor/serviciilor/lucrărilor, respectiv dacă există părţi/obiecte din acesta care sunt distincte din punct de vedere fizic şi funcţional, autoritatea contractantă solicită constituirea unei noi garanții de bună execuție astfel:
* pentru produsele/serviciile/lucrările recepționate – minim 30% din valoarea garanției inițiale aferente acestora, cu condiția ca, în cazul contractelor de lucrări, riscul pentru vicii ascunse să fie minim;
b) pentru produsele/serviciile/lucrările rămase de furnizat/prestat/executat – 100% din valoarea garanției inițiale aferente acestora.

Modificări pentru HG nr. 1/2018

De asemenea, Guvernul va aproba astăzi modificări ale anexelor nr. 1 și nr. 2 din Hotărârea Guvernului nr. 1/2018, care în prezent nu prevăd modalitatea de constituire a
garanției de bună execuție prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturi parţiale, această posibilitate urmând să fie introdusă.

 

Descărcați aici actele normative

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/ martie 2022

Sus