Pentru cei care nu sunt familiarizati cu furtunele hidraulice si rolurile pe care le indeplinesc acestea, oferim un exemplu. Utilajele de debitare care functioneaza in sistem hidraulic folosesc un amestec de apa si nisip sau alt agent abraziv pentru a-si indeplini misiunea: decuparea materialelor diverse, printre care pot fi mentionate chiar foi de metal cu grosimi de cativa centimetri.
Modul prin care poate fi realizata aceasta operatiune face referire directa la presiunea cu care este eliminat amestecul de apa si agent abraziv de catre utilaj. Amestecul parcurge un intreg traseu prin furtune hidraulice, inainte de a fi eliminat prin orificiul specific, de dimensiuni mai mici sau mai mari. Astfel de furtune hidraulice sunt concepute, prin urmare, pentru a rezista la presiuni foarte ridicate, uneori chiar de ordinul sutelor de bari. Avand in vedere faptul ca astfel de utilaje pot debita materiale cu un grad de rezistenta ridicat, este evident ca furtunele hidraulice sunt proiectate in asa fel incat sa reziste la asemenea presiuni colosale.
Exemplul anterior nu este insa singular – gama de furtune hidraulice este folosita in diverse aplicatii, utilaje si echipamente care lucreaza cu substante sub presiune.
Ce caracteristici au furtunele hidraulice?
Pentru a explica pe intelesul tuturor cum reusesc sa reziste la presiuni foarte mari aceste furtune, este nevoie de cunoasterea materialelor si compozitiei acestora.
Furtunele hidraulice au de regula la baza un tub din PVC sau material cauciucat. Acest tub este ulterior intarit, imbracat cu numeroase straturi de protectie la presiune. Ramforsarea furtunelor hidraulice poate fi realizata cu ajutorul unor camasi de tip plasa, metalice, inserate in compozitia acestora. Aceste intarituri pot fi de tip tesatura sau tubulare si pot sa prezinte diverse protectii suplimentare, in functie de aplicatiile pentru care urmeaza sa fie utilizate.
In cazul furtunelor hidraulice de mare presiune, spre exemplu, sunt utilizate straturi alternante de tesatura, PVC si cauciuc, tocmai pentru a spori rezistenta la presiune a acestora.
Pentru a alege un furtun potrivit cu aplicatia sau proiectul in cadrul caruia va fi utilizat, trebuie avuta in vedere si grosimea, diametrul dar si modalitatea de imbinare. Printre cele mai frecvente intalnite tipuri de imbinari se numara cea bazata pe filet fara cotitura, insa exista de asemenea racorduri si imbinari care sunt special concepute pentru anumite tipuri de aplicatii si utilaje.
Modul de utilizare si tipul de substanta care va fi transportata cu ajutorul unor furtune hidraulice constituie de asemenea criterii de selectie ale acestora. Exista unele aplicatii in care este necesar transportul unor substante (fluide sau gazoase) prin articulatiile mobile ale bratelor de transport. Pistoanele hidraulice folosite la utilaje din domeniul constructiilor pot fi un bun exemplu in acest sens: uleiul hidraulic este transportat de la compresor la pistoane cu ajutorul acestor furtune.
Atunci cand se alege un furtun hidraulic, rezistenta acestuia nu se refera doar la presiunile foarte inalte la care poate face fata, ci si la diverse alte solicitari, intrucat pot fi utilizate in medii cu potential coroziv, la temperaturi ridicate sau pot fi solicitate intensiv din punct de vedere mecanic ori chimic.
Printre alte exemple de utilizare ale furtunelor hidraulice se mai numara:
- Racordul pompei de presiune la un cric pneumatic se realizeaza cu ajutorul furtunelor hidraulice;
- Sistemul de franare al automobilelor utilizeaza de asemenea furtune hidraulice care transporta lichidul de frana la mecanismul de franare;
- Prese hidraulice – utilizeaza aceleasi furtune rezistente, ca si alte utilaje industriale, etc.
Seria exemplelor de utilizare a furtunelor hidraulice poate sa continue cu numeroase alte aplicatii. Cert ramane insa un singur fapt: importanta lor nu poate fi contestata si fara existenta lor nu ar fi posibile numeroase operatiuni prin care se minimizeaza efortul uman si se realizeaza cu eficienta sporita sarcini dintre cele mai complexe.
Cei interesati de furtune hidraulice care isi gasesc aplicabilitate in domenii din cele mai diverse pot sa consulte si pagina Tehnovest – un cunoscut distribuitor de pe piata romaneasca, care pune la dispozitia clientilor solutii variate, la preturi avantajoase.