Oferte locuri de munca top

Fraude cu fonduri nerambursabile, anchetate de DNA

Procurori din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a mai multor inculpați pentru săvârșirea unor infracțiuni de fraudă cu fonduri europene.

Lucrări executate în regie proprie, facturate de o societate

Doi oameni de afaceri și Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

În perioada februarie 2014 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului “Construire fermă piscicolă în localitatea Buhuși, jud. Bacău”, administratorul Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL ar fi depus la Ministerul Agriculturii mai multe documente false și inexacte (facturi fiscale, declarații de performanță, etc.) din care rezulta că lucrările ar fi fost executate de societatea celuilalt om de afaceri.
În realitate, lucrările ar fi fost executate în cea mai mare parte în regie proprie de către beneficiarul fondurilor europene.
Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 851.331 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civilă în procesul penal.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț.

Aproape 7 mii mp constructii industriale vor fi desfiintate

Proiectant, responsabil tehnic cu execuția lucrărilor și diriginte de șantiertrimiși în judecată

Au fost trimiși în judecată, în stare de libertate:
– Kelemen Zoltan, la data faptelor primar al comunei Roșiori, județul Bihor, pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete,

– Patru persoane fizice (administrator al unei societăți comerciale, proiectant, responsabil tehnic cu execuția lucrărilor și diriginte de șantier) pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la tentativă de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.

În cursul anului 2014, în contextul realizării proiectului „Reabilitare și construire drum de legătura Pocsaj – Roșiori”, Kelemen Zoltan, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus la Ministerul Dezvoltării Regionale mai multe documente care nu corespundeau realității (procese verbal de recepție, de verificare a calității, facturi fiscale, etc.) în scopul de a obține în mod injust suma de 103.079 euro.

Banii respectivi reprezentau contravaloarea unui contract încheiat, în contextul de mai sus, de Primărie cu omul de afaceri, inculpat în prezenta cauză, având ca obiect livrarea și plantarea unor arbori și arbuști.
În contextul menționat mai sus, cererea inculpatului Kelemen Zoltan a fost refuzată integral de către autoritatea de implementare a proiectului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.

Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara

A fost trimis în judecată reprezentantul unei societăți comerciale cu sediul în Spania, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.
Între Consiliul Județean Hunedoara, în calitate de beneficiar, și Ministerului Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operațional Sectorial Mediu, a fost încheiat, în cursul anului 2013, un contract finanțat din fonduri europene nerambursabile ce avea ca obiect proiectul „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Hunedoara”.
În cadrul acestui proiect, CJ Hunedoara a desfășurat simultan procedura de achiziție pentru atribuirea lucrărilor de proiectare și execuție închidere depozite urbane neconforme din Petrila, Aninoasa, Lupeni, Călan, Hațeg, Hunedoara, Uroi – Rapoltu Mare, toate situate pe raza județului Hunedoara.
Pentru obiectivele din Petrila, Lupeni și Hațeg au depus oferte două asocieri de firme din care făcea parte și societatea inculpatului.
În acest context, întrucât liderii celor două asocieri de firme înscrise la licitații nu îndeplineau condițiile minime de calificare referitoare la experiența similară și capacitatea profesională, inculpatul, în calitatea menționată mai sus, ar fi remis acestora mai multe documente false și inexacte (documente de recepție a lucrărilor, scrisori de recomandare, diplome de studii, cv-uri, etc.).
Aceste înscrisuri ar fi fost determinante pentru îndeplinirea condițiilor de eligibilitate necesare participării la procedură în cazul depozitelor neconforme Lupeni și Hațeg, iar în cazul depozitului neconform de la Petrila, documentele prezentate ar fi fost determinante în declararea drept câștigătoare a uneia dintre asocieri.
Ulterior, reprezentanții asocierii care a câștigat lucrările de închidere a depozitului de la Petrila, fără să cunoască caracterul acelor înscrisuri, le-ar fi depus la autoritatea contractantă, Consiliul Județean Hunedoara.
Prin aceste demersuri asocierea respectivă a obținut suma totală de 4.421.482 lei reprezentând fonduri nerambursabile, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză a fost dispusă instituirea măsurii sechestrului asigurător asupra mai multor bunuri imobile ce aparțin inculpatului.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Contracte de execuție lucrări sau livrare de bunuri încheiate cu societăți „agreate”

Nouă inculpați (printre care și Euro Grup SRL) au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete.
În perioada 2009-2012, în contextul implementării a două proiecte ce vizau creșterea productivității Euro Grup SRL, unul dintre inculpați, reprezentant al societății menționate anterior, beneficiind de ajutorul celorlalți, ar fi depus la Ministerul Întreprinderilor Micii și Mijlocii, Comerțului și Mediului de Afaceri mai multe documente false (procese verbale, documentații de ofertare, etc.), în scopul obținerii de fonduri nerambursabile.
De menționat este și faptul că pentru crearea cadrului formal al obținerii finanțării nerambursabile, același inculpat ar fi simulat organizarea unor proceduri de achiziție publică derulată la nivelul Euro Grup SRL, la finalul cărora au fost încheiate contracte de execuție lucrări sau livrare de bunuri cu societăți comerciale „agreate”.
Prin aceste demersuri ar fi fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 1.950.782 lei.
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de Euro Grup SRL. și față de reprezentantul sau legal.
Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.
În aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat.  Aceasta a declarat că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
– 1 an și 6 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.
Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați au fost trimise spre judecare la Tribunalul Prahova.

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021

Sus