Oferte locuri de munca top

FPSC – în directia unui sistem fiscal echitabil

Adriana Iftime, director general FPSC

Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) își continuă demersurile ca partener de dialog social, organizație reprezentativă pentru nu mai puțin de 3 sectoare de negociere colectivă, în direcția unui sistem fiscal echitabil pentru mediul privat, în speță sectorul construcții.

 

FPSC a solicitat legiuitorului modificarea prevederilor introduse prin Legea 296/2023 referitoare la impozitul de 1% din cifra de afaceri pentru contribuabilii care au înregistrat  în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50.000.000 euro. Am venit cu soluții alternative, cum ar fi :

  • ridicarea acestui prag la 100 mil euro,
  • trepte diferite de 0.5% pentru cifra de afaceri de 50 mil euro și 1% pentru cifra de afaceri de peste 100 mil euro,
  • introducerea unor criterii/ factori care să facă diferența între contribuabilii care au avut o conduită corectă și în ultimii 5 ani, nu au avut întârzieri la plata datoriilor către Buget.

Pentru diminuarea efectelor așa-numitei „Ordonanțe- trenuleț”, în speță a anulării facilităților fiscale pentru angajații din construcții, FPSC solicită un tratament fiscal echitabil pentru lucrătorii angajați cu salariul minim din sectorul construcții.   Așa cum se cunoaște, prin OUG 156/2024, salariul minim brut garantat în plată pentru sectorul construcțiilor a fost stabilit la 4.582 lei/lună, cu 532 lei peste salariul minim pe economie. În timp ce angajații care aplică salariul minim pe economie beneficiază de o reducere a bazei de calcul pentru contribuții sociale cu suma de 300 de lei, diferența de 532 lei dintre cele două salarii minime nu are același tratament. Solicitarea FPSC vizează corectarea acestui regim inechitabil, astfel încât pentru toate categoriile de salariați angajați cu minimul pe economie/ pe construcții, impozitul și celelalte  contribuții  să se calculeze la valoarea de 3750 lei.

Rămâne pe masa discuțiilor și o problemă mai veche, care ar îndrepta o situație ce crează greutăți majore firmelor care activează în sectorul nostru și derulează contracte de achiziție publică, FPSC solicitând, în numele acestora, compensarea TVA pentru facturile emise și neachitate în contractele cu Statul, astfel încât operatorii economici să nu fie forțați la plata TVA cu luni de zile înainte de încasarea facturilor pentru lucrările executate.

Sunt numai 3 din problemele aflate pe masa discuțiilor cu reprezentanții Guvernului/ Parlamentului. FPSC s-a dovedit, de-a lungul a 18 ani de activitate, ca un partener corect, serios, respectat și rămânem implicați în demersurile pe care le facem în numele mediului privat din sectorul construcții, în interesul investițiilor și dezvoltării României.

 

Adriana Iftime,

Director General FPSC


Etichete:
Sus