Urare Craciun 2024

FPSC: efectele negative ale eliminarii facilitatilor fiscale din constructii

Facilitățile fiscale din construcții, care, din anul 2019, au permis salarii mai mari pentru lucrători și păstrarea forței de muncă în România, riscă să fie eliminate. Schimbările ar aduce noi mișcări pe piață, de această dată negative, o situație de neînțeles având în vedere investițiile ce se anunță pe viitor pentru România.

Mai mulți constructori și reprezentanți ai domeniului vor discuta, astăzi, împreună cu Guvernul referitor la eliminarea acestor facilități, măsură propusă să facă efecte din luna septembrie a acestui an.

Această modificare este cuprinsă în PNRR și prevede reducerea facilităților până în 2025 și eliminarea lor până în 2028. Este de precizat faptul că OUG nr. 114/2028, prin care au fost introduse facilitățile, prevede oricum eliminarea acestora la finalul anului 2028.

Salarii mai mici înseamnă, evident, mai puțini lucrători

„Diminuarea veniturilor va duce la diminuarea (n.r. numărului) lucrătorilor pe șantiere, care oricum nu sunt suficienți, oricum sunt foarte greu de găsit pentru a satisface cerințele tuturor șantierelor proiectelor din România în acest moment, nu mai vorbim de cele care vor veni, iar în cele din urmă statul va suferi”, a atras atenția Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC).

Cel mai grav efect va fi acela că șantierele se vor restrânge ca dimensiune, iar progresul lor se va diminua dramatic.

Domnul Erbașu continuă: „Mi s-a promis că până în 2025, cum este prevăzut și în PNRR, nu se vor face modificări pe acest subiect. Din păcate, după numai un an de zile se pune problema înjumătățirii sau chiar desființării acestor facilități, un efect negativ ulterior fiind inevitabil și imprevizibil. Am solicitat chiar de anul trecut un program de diminuare a facilităților pentru a putea și noi să ne planificăm bugetele, să știm cui licităm (…) Neavând acest program, ne-am bazat pe promisiunea din partea tuturor membrilor coaliției de la guvernare că, până în 2025, nu se va mai umbla la aceste facilități”.

Cladire mixta, cu peste 190 apartamente, in provincie

Pentru o imagine mai completă, trebuie avut în vedere faptul că există „proiecte de aproximativ 150 de miliarde de euro pe care trebuie să le implementăm, dar ne mai trebuie 250.000 de angajaţi ca să le realizăm. Prin eliminarea facilităţilor, îi vom pierde şi pe cei pe care îi avem”, conform declarațiilor lui Irinel Tofan, preşedintele filialei din Iaşi a Patronatelor Societăţilor din Construcţii.

Măsura de eliminare va afecta inclusiv statul

Statul va încasa mult mai puțin decât încasează acum de pe urma sectorului construcțiilor, spune domnul Erbașu.

”Poate în primele 2-3 luni statul va încasa ceva mai mult (…), însă la anul va încasa mai puțin decât o face acum. (..) PIB-ul care poate fi creat de domeniul construcțiilor, de investițiile din construcții, va fi diminuat sau menținut la un nivel mult mai scăzut decât ar fi putut el fi. Noi acum suntem undeva la 8% din PIB, dar am fi putut ajunge, având în vedere bugetele din PNRR și fonduri europene și din alte resurse, la peste 10%, (…) și asta este normal pentru o țară în dezvoltare cum este România. Vom fi nevoiți să rămânem jos, un PIB care însă se va face cu oamenii noștri în afară, în Germania, Franța, Anglia”, a adăugat el.

Un lucrător poate contribui, în medir, cu 70 mii euro la PIB

„Gândiți-vă că doar că un lucrător în construcții contribuire la PIB-ul României cu o medie de 70.000 euro pe an. Plecând o sută de mii de oameni (…), cei mai buni, care produc mai mult decât media, vom avea mai mult decât 7 miliarde euro în minus la PIB, pe care i-am fi putut face în construcții. (…) O altă problema majoră va fi proliferarea muncii la negru”, a mai spus Cristian Erbașu.

Opt oferte pentru un contract de lucrari ingineresti de aproape 19 mil euro

În iulie au intrat în vigoare noi modificări ale facilităților

La începutul lunii iulie au intrat în vigoare cele mai recente modificări ale procedurii de acordare a facilităților fiscale în sectorul construcțiilor.

Printre cele mai importante modificări se numără faptul că facilitățile fiscale sunt acordate în mod exclusiv pentru activitatea desfășurată în România, în baza contractului individual de muncă, până la 31 decembrie 2028 inclusiv.

De asemenea, începând din iulie, prin lege, acordarea facilităților fiscale constituie responsabilitatea angajatorului/plătitorului de venituri.

Care sunt facilitățile fiscale acordate sectorului construcțiilor

Amintim faptul că facilitățile acordate domeniului construcțiilor, decise în anul 2018, constau în:

* scutirea de la plata impozitului pe venit, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

* reducerea cotei de contribuţie de asigurări sociale, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

* exceptarea de la plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor;

* reducerea cotei contribuţiei asiguratorii pentru muncă;

* scutirea de la plata contribuţiilor de asigurări sociale datorate de angajatori, în cazul condiţiilor deosebite de muncă sau speciale de muncă.

 

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus