Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) solicită Camerei Deputaților să corecteze o omisiune legislativă care afectează direct veniturile angajaților din sector.
Patronatele solicită ca diferența dintre salariul minim pe economie și salariul minim garantat în construcții (532 lei) să nu fie impozitată și să nu fie inclusă în baza de calcul al contribuțiilor sociale obligatorii.
Astfel, contribuțiile pentru salariații din construcții ar putea fi calculate la aceeași bază de 3.750 lei, similar cu restul economiei. De asemenea, o astfel de reglementare ar contribui la evitarea scăderii drastice a veniturilor nete ale muncitorilor din sector.
Practic, impozitul/ contribuțiile se vor calcula și pentru angajații din construcții pentru aceeași valoare ca cea luată ca bază de calcul pentru salariații angajați cu minimul pe economie, respectiv 3750 lei (4582- 832 = 3750).
Suma de 832 lei reprezintă diferența dintre salariul minim brut pentru sectorul construcții și salariul minimum brut pe economie, la care se adaugă suma de 300 lei, sumă aprobată pentru care nu se datorează impozit pe venit și nu se cuprinde în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii.
În acest fel, angajații care în decembrie 2024 încasau net 3196 lei și în ianuarie 2025 încasau 2739 lei net, vor primi – după emiterea Legii de aprobare a OUG 156/2024 – un salariu net de 3082, comparabil cu cel din urmă cu trei luni.
FPSC atrage atenția că, în absența unei astfel de corecții, angajații din construcții vor primi salarii nete mai mici cu până la 457 lei decât în decembrie 2024, ceea ce ar putea duce la migrarea forței de muncă și la o destabilizare a sectorului.
Patronatul avertizează că noile măsuri fiscale au avut deja un impact negativ vizibil
În luna ianuarie 2025, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, faţă de luna decembrie 2024, ca serie brută, cu 67,2%.
„Este esențial să menținem forța de muncă din construcții cel puțin la nivelul anului 2024. Solicităm un tratament echitabil pentru acest sector strategic al economiei”, subliniază reprezentanții FPSC.
Totodată, apreciază că ”practic, în acest moment avem două salarii minime, deși pentru sectorul construcții nu există nicio formă de compensare/ facilitate care să contrabalanseze – măcar într-o mică măsură impactul negativ al impunerii unui salariu minim peste cel la nivelul economiei naționale”.
Salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru sectorul construcțiilor este de 4.582 lei lunar, dar salariul minim brut pe economie este de 3.750 lei.
FPSC: ”Este injust ca un segment important de angajați să nu-și mențină măcar veniturile de până acum, cu atât mai mult cu cât inflația și prețurile sunt în creștere”
OUG 114/2018, prin care se introducea un salariu diferențiat pentru sectorul construcții, asociat unor facilități fiscale, motiva în preambul necesitatea introducerii acestor obligații și stimulente prin importanţa sectorului construcții pentru economia românească pe următorii 10 ani.
Acest termen a fost devansat cu 5 ani.
Mai mult, inclusiv ținta din PNRR pentru „reducerea treptată a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcții” (Jalon 208- tabel H2) a fost devansată cu 3 ani.
Prin PNRR se prevedea că legea care ar fi modificat Codul fiscal în vederea reducerii graduale a stimulentelor fiscale pentru personalul angajat în sectorul construcțiilor „va începe în 2025 și se va finaliza până la sfârșitul anului 2028”.
În aceste condiții, în măsura în care nu se aplică un regim special/ facilități fiscale salariaților din construcții, nu există nicio justificare pentru existența/ menținerea a două salarii minime pentru angajații din România, măsura fiind una puternic injustă, se arată în scrisoarea deschisă transmisă deputaților.
Mai mult, ca urmare a anulării tuturor stimulentelor financiare, de la 1 ianuarie 2025 angajații cu salariul minim din sectorul construcții vor primi un salariu net mai mic cu 457 lei/lună decât cel obținut pentru luna decembrie 2024.
Pentru menținerea salariului net (3196 lei/ lună în decembrie 2024) angajatorii din construcții ar trebui să plătească 5421 lei/ lună, mai mult cu 1371 lei decât salariul brut minim pentru celelalte categorii de angajați, ceea ce majoritatea societăților, în special IMM-uri, nu o pot face.
„Atât timp cât toți salariații din România beneficiază de o creștere a salariului începând cu 1 ianuarie 2025, este injust ca un segment important de angajați să nu-și mențină măcar veniturile de până acum, cu atât mai mult cu cât inflația și prețurile sunt în creștere. Creșterea anvelopei salariale la acest nivel reprezintă o provocare pentru cei mai mulți angajatori, care deși doresc să-și mențină angajații, nu au resursele să o facă”, susține FPSC.
Sectorul construcții este un mediu vulnerabil la schimbările fiscale.
Măsurile introduse prin OUG 156/2024 s-au văzut deja în statistica INS la nivelul lunii ianuarie 2025, când câştigul salarial mediu net a înregistrat scăderi între 11,5% și 15,5% în luna ianuarie, față de decembrie 2024.
Astfel, impactul negativ al prevederilor OUG 156/2024 pentru sectorul construcții este deja o realitate și riscă să afecteze toate investițiile în derulare și viitoare, dar și forța de muncă angrenată în acest sector esențial pentru economia României.
Reprezentanții FPSC spun că se așteaptă la reducerea numărului de angajați, migrarea acestora în alte țări UE, reducerea încasărilor la Buget și/sau proliferarea muncii la gri sau la negru.
„Având în vedere cele de mai sus, fără a arăta lipsă de înțelegere privind necesitatea unor măsuri menite să evite o criză financiară majoră, transmitem aceste propuneri care, aplicate, pot evita un colaps al sectorului construcții și ar proba înțelegerea problemelor mediului de afaceri și interesul statului de a asigura un tratament echitabil pentru toate sectoarele economiei naționale. Prezenta propunere reprezintă astfel un pas în găsirea unei soluții de sprijin pentru sector și ar viza – similar cu prevederea din Art. LXVI din OUG 156/2024 – ca și pentru diferența de 532 lei dintre salariul minim pentru construcții garantat în plată la nivelul anului 2024 și salariul minim pe economie să nu se datoreze impozit pe venit şi această sumă să nu se cuprindă în baza lunară de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii”, au mai transmis reprezentanții acestui sector.
Solicitarea FPSC este făcută în cadrul procedurii de votare a PL-x nr 64/2025 – Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.156/2024 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene.
Federația Patronatelor Societăților din Construcții (FPSC) este organizație reprezentativă pentru sectoarele de activitate „Construcții civile și industriale” și „Industria sticlei și a ceramicii fine. Industria materialelor de construcții – fabricarea altor produse din minerale nemetalice”, dar și pentru sectorul de negociere colectivă „Sector 15 – Fabricarea tâmplăriei termoizolante”.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025