Costul unitar cu forţa de muncă din industrie a crescut cu 25,5% în primele trei trimestre ale acestui an comparativ cu perioada similară a anului trecut, după cum se estimează în ancheta de conjunctură realizată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Scumpirea forței de muncă s-a produs în contextul unei reduceri de 6% a productivităţii muncii în aceeaşi perioadă de analiză.
Situația are impact negativ asupra rentabilităţii în industrie, în măsura în care majorarea costurilor salariale depășește ritmul de creștere a producției.
Totodată, CNSP estimează că, în primele nouă luni, preţurile producţiei industriale s-au majorat cu 8,3%, comparativ cu perioada ianuarie – septembrie a anului trecut, sub influenţa creşterii cu 10,9% a componentei interne.
Producţia industriale a avut o evoluție descendentă (-5,3%), determinată de scăderi în cazul cererii pe piaţa internă (-9,9%), în timp ce cifra de afaceri pe piaţa externă s-a redus cu 2,4%.
În aceste condiţii, volumul cifrei de afaceri pe total industrie este estimat să scadă cu 7,9%, faţă de nivelul înregistrat în perioada similară a anului trecut.
Stocurile de produse finite se aşteaptă să înregistreze o ușoară scădere de 0,2% în această perioadă, semn că evoluția lor trece pe un trend negativ după creșterile semnificative din anul anterior (+ 38,8% în primele nouă luni ale anului trecut).
Numărul mediu de salariaţi este posibil să înregistreze o uşoară creştere de 0,5% la finele luni septembre, ceea ce ar conduce la o scădere de productivitate de 6,0%.
Astfel, mai mult de jumătate dintre ramurile industriale vor înregistra scăderi ale numărului de salariaţi, la nivelul celui de-al treilea trimestru al anului curent faţă de trimestrul anterior.
Câteva sectoare sunt afectate într-o măsură mai mare de restrângerea activității și se prevăd reduceri de personal de peste 1% şi anume: extracţia minereurilor metalifere (-6,9%), extracţia cărbunelui superior şi inferior (-3,0%), fabricarea produselor textile (-1,4%), fabricarea de mobilă (-1,1%) sau producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică (-1,1%).