Oferte locuri de munca top

Fonduri nerambursabile pentru productia de materiale si utilaje pentru constructii

Înființarea sau extinderea unităților de producere a betonului, mortarului, dar și a semifabricatelor din aluminiu, ori a utilajelor pentru extracție și construcții reprezintă activități pentru care statul va acorda fonduri nerambursabile.

Guvernul a aprobat astăzi o nouă schemă de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare, aplicabilă inclusiv materialelor de construcții.

Granturile vor fi acordate pentru realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială care creează o nouă activitate economică în industria prelucrătoare.

Printre sectoarele eligibile se numără fabricarea

* sticlei plate, articolelor din sticlă, fibrelor din sticlă, sticlărie tehnică

* produse refractare

* articolelor ceramice pentru uz gospodăresc și ornamental

* izolatorilor și pieselor izolante din ceramică

* betonului, a mortarului

* produselor din azbociment

* de produse abrazive

(gasiti atasat la finalul stirii documentul complet)

Bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 447 milioane euro, iar bugetul mediu anual maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 149 milioane euro.

Numărul maxim estimat al întreprinderilor care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 20.

Aplicarea schemei de ajutor de stat se face în baza acordurilor pentru finanțare încheiate de MEAT până la data de 31 decembrie 2026.

Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2025-2029, în baza acordurilor pentru finanţare încheiate, în limita bugetului anual alocat schemei.

Lucrari de reparatii cladiri, de 17 mil euro, cate o oferta pentru fiecare lot

Cheltuielile eligibile în cadrul prezentei scheme de ajutor de stat se referă la investiţii în:

– active corporale și necorporale legate de demararea unei unităţi noi;

– extinderea capacităţii unei unităţi existente;

– diversificarea producţiei unei unităţi prin produse care nu au fost fabricate anterior în unitate;

– schimbare fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente;

– crearea de noi locuri de muncă.

Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor, prin alocări de la bugetul de stat, prin bugetul MEAT, sub formă de granturi, în raport cu cheltuielile eligibile şi în limita intensităţii maxime admisibile, în conformitate cu legislația aplicabilă.

Investiţia trebuie menţinută în regiunea beneficiară pentru o perioadă de cel puţin 5 ani sau, în cazul IMM-urilor, de cel puţin 3 ani de la finalizarea investiţiilor. Această condiţie nu împiedică înlocuirea unei instalaţii sau a unui echipament care a devenit depășit sau a fost distrus în această perioadă, fără acordarea unui nou ajutor, cu condiţia ca activitatea economică să fie menţinută în regiunea în cauză pentru perioada minimă relevantă.

Beneficiarul ajutorului de stat va trebui să asigure o contribuţie financiară de cel puţin 25% din costurile eligibile, fie prin resurse proprii, fie prin finanţare externă, sub o formă care să nu facă obiectul niciunui alt sprijin public.

 

Descărcați aici

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 4/iunie 2024

Sus