Oferte locuri de munca top

Fonduri europene: rata de prefinantare a fost marita de la 10% la 30%

Ministrul Investițiilor, Marcel Boloș

Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre pentru a îmbunătăți rata de absorbție a fondurilor europene, majorând limita de prefinanțare acordată beneficiarilor de la 10% la 30% din valoarea eligibilă a contractelor finanțate în perioada 2021–2027.

Măsura vizează fondurile alocate României din Fondul European de Dezvoltare Regională, Fondul de Coeziune, Fondul Social European Plus și Fondul pentru o Tranziție Justă.

În total, România gestionează 44 miliarde euro pentru perioada de programare 2021–2027, din care 30 miliarde provin de la Uniunea Europeană și 14 miliarde reprezintă cofinanțare națională. Aceste fonduri sunt destinate investițiilor prioritare, precum infrastructura rutieră și feroviară, dar și dezvoltarea regională. Banii trebuie cheltuiți până la 31 decembrie 2029.

Ministrul Marcel Boloș a anunțat că Ministerul Investițiilor a pregătit un pachet de măsuri legislative pentru accelerarea implementării PNRR, inclusiv prin ordonanțe de urgență, însă este nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a le adopta. În lipsa acestuia, rămâne esențial ca viitoarea coaliție guvernamentală să trateze renegocierea PNRR și absorbția fondurilor europene ca priorități naționale.

PNRR: Absorbția integrală a grantului este prima prioritate

Absorbția integrală a grantului PNRR de 13,1 miliarde euro este prioritară în ceea ce privește cheltuirea banilor europeni, a declarat Marcel Boloș, la Palatul Victoria.

România urmează să încaseze, până la data de 10 iunie, o parte din cererea de plată numărul 3. Din cele 2 miliarde de euro solicitate, 1,3 miliarde vor fi plătite, iar 700 de milioane de euro rămân suspendate din cauza neîndeplinirii unor jaloane:

* 400 milioane euro – suspendați pentru întârzierea numirii conducerii AMEPIP (Autoritatea de Monitorizare a Indicatorilor de Performanță pentru întreprinderile publice);

* 299 milioane euro – aferenți numirii administratorilor a 43 de companii din domeniul energiei;

* 231 milioane euro – suspendați în legătură cu reforma pensiilor speciale.

Pe lângă grant, Guvernul dorește să păstreze integral și componenta de împrumut, de 14,9 miliarde euro. Împrumutul contractat de Comisia Europeană oferă dobânzi și condiții avantajoase pentru România, în comparație cu piețele internaționale. Fondurile sunt esențiale pentru proiecte strategice, în special în infrastructura mare – autostrăzi (inclusiv A7), căi ferate și tranziție energetică.

„Este o sursă de finanțare ieftină, iar România are nevoie urgentă să continue investițiile în domenii-cheie pentru dezvoltarea durabilă”, a subliniat ministrul Boloș.

În acest sens, Guvernul a pregătit un pachet de măsuri pentru accelerarea implementării PNRR, care ar urma să fie adoptat prin ordonanță de urgență. Totuși, în contextul unui guvern interimar, acest lucru nu este posibil momentan.

Marcel Boloș spune că obiectivul ministerului este ca până la finalul lunii mai să se încheie etapa tehnică a negocierilor cu Comisia Europeană, în ceea ce privește PNRR.

În luna iunie vor urma etapele procedurale de discuție în comisiile de specialitate ale Comisiei. Decizia de aprobare, conform programului detaliat de ministru, ar putea fi luată în luna iulie. „Menționez etapa următoare, cea a deciziei, depinde de depunerea cererii de plată numărul 4”, a mai spus ministrul Boloș.

Reforma fiscală: nu scăpăm de creșterea taxelor

Reforma fiscală rămâne un pilon central în relația cu Bruxelles. Marcel Boloș a afirmat că angajamentele privind reducerea deficitului bugetar nu pot fi abandonate, fiind o condiție expresă impusă de Comisia Europeană în cadrul PNRR.

„Sunt două aspecte diferite: reforma fiscală trebuie dusă la capăt conform angajamentelor, iar reducerea cheltuielilor publice este o măsură complementară, care poate contribui la consolidarea fiscală”, a subliniat ministrul Boloș.

Astfel, ministrul clarifică faptul că implementarea reformei fiscale de către noul Guvern rămâne obligatorie pentru România și nu va putea fi înlocuită de diminuarea cheltuielilor bugetare.

Acestea sunt binevenite, însă nu pot substitui obligațiile asumate în materie de măsuri fiscale.

„Este un subiect pe care Comisia l-a pus prima dată pe agenda discuțiilor. Reforma fiscală nu este opțională. Este un angajament care trebuie dus la capăt”, a subliniat Marcel Boloș.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2025

Revista Arena Constructiilor aprilie 2025

Un comentariu;

  1. Gelu said:

    Acestea ar fi cele 3 jaloane care nu s-au indeplinit . Analizand nu ca specialist, puteau cel putin primele doua jaloane indeplinite dar cred ca in joc sunt persoane sustinute politic . Oare nu putem sa ne debarasam de aceste obiceiuri .Asta consider ca e nemultumirea generala a populatiei

    400 milioane euro – suspendați pentru întârzierea numirii conducerii AMEPIP (Autoritatea de Monitorizare a Indicatorilor de Performanță pentru întreprinderile publice);

    * 299 milioane euro – aferenți numirii administratorilor a 43 de companii din domeniul energiei;

    * 231 milioane euro – suspendați în legătură cu reforma pensiilor speciale.


Etichete:
Sus