Pentru dezvoltarea infrastructurii de metrou pot fi atrase fonduri europene prin Programul Transport 2021-2027, în cadrul noilor apeluri de proiectate lansate de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în calitate de Autoritate de Management.
Pot depune proiecte Metrorex SA (inclusiv în parteneriat cu UAT sau asociații ale acestora), precum și Metrorex SA și Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF).
Recent a fost publicată versiunea finală a ghidului solicitantului pentru prioritatea (P6) Dezvoltarea mobilității sustenabile în nodurile urbane – infrastructura de metrou.
Alocarea totală prin intermediul acestor apeluri este de 235,29 milioane euro, din care 200 milioane euro contribuția UE (FC), cu posibilitatea supracontractării.
Cele două apeluri de proiecte care vizează acest tip de investiții sunt de tip necompetitiv, conform principiului „primul venit, primul servit”, până la epuizarea finanțării disponibile sau până la încheierea apelului, oricare dintre cele două date survine prima.
- (P6) Proiecte de dezvoltare a infrastructurii de metrou
Alocarea FC: 191,5 milioane euro
Bugetul limită de contractare (FEDR+BS): 675.882.354 euro
Rata de cofinanțare: 85%
Acțiuni eligibile în cadrul apelului:
* proiecte fazate din perioada precedentă de finanțare europeană (POIM 2014-2020);
* proiecte noi constând în: construirea de noi tronsoane (inclusiv staţiile aferente conform prioritizării din PMUD București-Ilfov); achiziția de material rulant și echipamente aferente stațiilor; modernizarea stațiilor de metrou existente și a sistemelor de ventilație.
- (P6) Proiecte de asistență tehnică pentru întărirea capacitații administrative a Metrorex/ARF
Alocarea FC: 8,5 milioane euro
Bugetul limită de contractare (FC+BS): 30 milioane euro
Rata de cofinanțare: 85%
Acțiuni eligibile în cadrul apelului:
* Acțiuni pentru creșterea capacității administrative a beneficiarilor, Metrorex SA și ARF.