În vederea constituirii unui portofoliu de proiecte de investiții care pot fi implementate prin mecanisme de parteneriat public-privat (PPP), Ministerul Finanțelor a cerut ministerelor de linie să identifice și evalueze proiecte relevante.
„Fiecare minister este invitat să transmită, până la finalul lunii iulie a.c., o analiză internă a proiectelor de investiții, incluzând informații esențiale precum: obiectivul proiectului, indicatorii tehnico-economici, valoarea estimată a investiției, stadiul de pregătire (temă de proiectare, studii de prefezabilitate sau fezabilitate), situația terenurilor implicate (proprietate, necesar de expropriere), precum și avizele sau autorizațiile deja obținute”, a declarat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare.
Aceasta este o primă selecție de proiecte, cu scopul de a pune bazele unui portofoliu național şi de a analiza potențialul existent.
”În continuare, vom lucra îndeaproape cu ministerele și autoritățile locale pentru a extinde și contura clar acest portofoliu în perioada următoare”, a precizat ministrul Nazare.
Noul demers continuǎ acțiunile întreprinse deja de Ministerul Finanțelor în sprijinul dezvoltării proiectelor PPP.
În decembrie 2024, a fost aprobat Ordinul nr.6695/17.12.2024 privind publicarea ghidurilor și metodologiilor pentru înțelegerea și aplicarea cadrului PPP, iar în perioada 26–29 mai 2025 a avut loc prima sesiune extinsă de instruire dedicată autorităților publice centrale și locale.
Ministerele vizate pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte PPP sunt:
- Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale – ministru Florin-Ionuț Barbu
- Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – ministru Diana-Anda Buzoianu
- Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației – ministru Cseke Attila Zoltán
- Ministerul Educației și Cercetării – ministru Daniel-Ovidiu David
- Ministerul Energiei – ministru Bogdan-Gruia Ivan
- Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenorialului și Turismului – ministru Radu-Dinel Miruță
- Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – ministru Dragoș-Nicolae Pîslaru
- Ministerul Sănătății – ministru Alexandru-Florin Rogobete
- Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – ministru Ciprian-Constantin Șerban
România a înregistrat, până în prezent, un număr redus de proiecte implementate prin PPP, comparativ cu alte state europene care au valorificat acest instrument pentru dezvoltarea infrastructurii, a serviciilor publice și a altor domenii esențiale.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025