Oferte locuri de munca top

Finantari pentru investitii verzi

Sute de miliarde de euro urmează să fie alocate în investiții durabile în fiecare an pentru a face din Europa primul „continent neutru din punct de vedere climatic” până în 2050.

Cadrul de finanțare durabilă al Uniunii Europene, publicat ieri, stabilește etape și măsuri detaliate pentru finanțare, companii și familii pentru a-și atinge obiectivul climatic, arată Euractiv.

„Strategia de finanțare durabilă este esențială pentru a genera finanțare privată pentru a ne atinge obiectivele climatice și pentru a face față altor provocări de mediu”, a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene responsabil cu economia și finanțele.

Deoarece amploarea investițiilor necesare depășește cu mult capacitatea sectorului public, obiectivul principal al Comisiei Europene este de a canaliza fluxurile financiare private în activități economice relevante.

Statelor UE li se va cere să evalueze până în iunie 2023 modul în care piețele lor financiare contribuie la eliminarea emisiilor nete de carbon ale blocului până în 2050, inclusiv administrator de active, fonduri de pensii, bănci și asigurători.

Autoritățile UE și Banca Centrală Europeană vor calibra apoi ritmul potrivit pentru tranziție, stabilind obiective intermediare pentru sectorul financiar.

De asemenea, va fi luată în considerare o nouă legislație pentru a sprijini sursele de energie care ar putea contribui la reducerea emisiilor, inclusiv a centralelor cu gaz. Țările UE sunt împărțite dacă merită sau nu gazul o etichetă verde.

Unele state spun că ar trebui sprijinit pentru a ajuta țările să renunțe la cărbune, mai poluant, în timp ce altele spun că etichetarea unui combustibil fosil drept „verde” nu este credibilă.

Strategia urmărește să împuternicească persoanele fizice și cele 23 de milioane de companii mici ale blocului comunitar prin definirea împrumuturilor și ipotecilor ecologice până în 2022.

Pot fi necesare, de asemenea, noi reguli contabile pentru „recunoașterea și raportarea” riscurilor climatice și de mediu în situațiile financiare.

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie-august 2021

Sus