Ajutorul de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie va fi acordat după reguli ce au fost modificate prin cea de-a 8-a revizuire a Ghidului Solicitantului, intrată în vigoare (fișier atașat la finalul știrii).
Astfel, în vederea demonstrării existenței sursei de finanţare certă, întreprinderile trebuie să transmită documente justificative în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare.
De acum este permisă modificarea structurii resurselor financiare prezentate iniţial în documentaţia care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare, cu condiţia ca valoarea totală a acestora să fie cel puţin egală cu diferenţa dintre valoarea proiectului de investiţii şi valoarea ajutorului de stat aprobat.
În acest caz întreprinderea trebuie să prezinte o Notă justificativă referitoare la necesitatea modificării structurii resurselor financiare prezentate inițial în planul de afaceri, care a stat la baza emiterii acordului pentru finanțare.
Prin schema de ajutor pot beneficia de finanțare inclusiv societățile cu profil de construcții: industria prelucrătoare (fabricarea de construcții metalice) și lucrări de geniu civil.
Reabilitarea unui tronson DJ, de circa 30 mil euro, primeste doua oferte
Valoarea totală a unui proiect de investiții trebuie să fie de minimum 4,5 milioane lei. Bugetul maxim al schemei este de 6.380 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 1.450 milioane euro. Bugetul anual mediu al schemei este de 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro.
Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2023.
Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015 – 2028 în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei prin legile bugetare anuale.
Descărcați aici