Miliardele de euro care ar trebui să vină prin Programele Operaționale cu finanțare europeană între anii 2021- 2027 depind de documentele ce trebuie realizate de statul român, documente care nu sunt încă finalizate.
În calitate de ministru interimar al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, Florin Cîțu explică faptul că documentele pragmatice se află într-un proces complex de reactualizare, luându-se în calcul corelări și completări între Programele Operaționale și Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR),
Autoritățile române se ocupă acum ca sursele de finanțare pentru realizarea obiectivelor de investiții identificate la nivel național să nu se suprapună, iar astfel să nu fie dublat efortul financiar.
Într-o notă informativă se arată: ”În perioada imediat următoare se are în vedere publicarea pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene a tuturor documentelor de programare (respectiv Programele Operaționale și Acordul de Parteneriat) şi, de asemenea, transmiterea acestora către Grupurile de Lucru special constituite pentru elaborarea Programelor Operaționale și organizarea consultărilor publice, conform ministrului interimar”.
Este de menționat faptul că Programul Operațional Incluziune și Demnitate Socială a fost deja publicat pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene în luna octombrie 2021.
Despre aceste întârzieri, Elisa Ferreira, comisar CE pentru Coeziune și Reforme spune că în decembrie 2020 Comisia Europeană a transmis observații către autoritățile române cu privire la proiectele de acord de parteneriat, pentru a le ajută să abordeze și să ajusteze documentele.
Însă, la acel moment, prioritatea autorităților române în decembrie 2020 era să întocmească Planul Național de Redresare și Reziliență, care a necesitat eforturi susținute și o perioadă de timp considerabilă. Acest lucru a dus la o întârziere a reluării negocierilor privind politica de coeziune.
Potrivit celor mai recente informații primite de Comisia Europeană de la autoritățile naționale, ”se preconizează ca proiectele de documente actualizate să fie transmise neoficial către sfârșitul toamnei anului curent”. Până atunci mai sunt 7 zile lucrătoare.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/ noiembrie-decembrie 2021