Urare An Nou 2024

Fabryo – Atlas Paints: Soluții fiabile și eficiente de termoizolare – un instrument pentru atingerea țintelor Strategiei Europa 2020 (III)

ClipboardDescarca articolul

În acest număr continuăm prezentarea sistemelor de termoizolare cu soluții pentru pereții exteriori și socluri.

 Sisteme de termoizolare pentru pereți și socluri

Pe locul secund al pierderilor de căldură, cu un procent de circa 15 – 25%, se află pereții exteriori ai clădirilor și soclurile. Succesiunea straturilor de materiale este prezentată în tabelul 1:

 

Etape (Tabel 1) Perete exterior Soclu (partea exterioara)
termoizolare cu polistiren expandat termoizolare cu polistiren extrudat hidro-termoizolare
  ⓪perete din zidarie / beton ⓪ perete din zidarie / beton ⓪ perete din beton
hidroizolare     AplaWaterBlock
    AplaWaterBlockFlex
termoizolare AplaFix AplaMultiFix AplaMultiFix
AplaEfoam 80 kPa AplaXfoam BTF AplaXfoam BTF
dibluri dibluri  
AplaFix AplaMultiFix AplaMultiFix
plasa de armare plasa de armare plasa de armare
AplaFix AplaMultiFix AplaMultiFix
tencuire decorativa AplaTencoPrimer AplaTencoPrimer AplaTencoPrimer
AplaTencoPlast AplaTencoPlast AplaSoclu

Pentru termoizolarea pereților exteriori cel mai bun raport cost/beneficiu este reprezentat de procedeul cu plăci termoizolante din polistiren expandat AplaEfoam, special realizate pentru fațade, cu rezistența la compresiune de 80 kPa.

Datorită insensibilității la variațiile de temperatură cuprinse între – 50 și +70 grade Celsius, rezistenței la deformare, rezistenței înalte la umiditate, la cicluri de îngheț – dezgheț și conductivității termice mici – caracteristici tehnice mai bune decât ale polistirenului expandat sau ale vatei minerale, Fabryo-Atlas recomandă utilizarea polistirenului extrudat AplaXfoam BTF și pe fațade.

Datorită calităților termotehnice, polistirenul extrudat AplaXfoam BTF își găsește aplicabilitatea și în cazul pereților exteriori cu miez de material termoizolant.

În cazul soclurilor, având în vedere că sunt foarte expuse la umiditatea provenită din ploaie, zăpadă și pânza freatică, este foarte important să se facă hidroizolarea și apoi termoizolarea.

În tabelul 1 este prezentat sistemul de termo – hidroizolare pentru soclu, foarte eficient datorită:

– performanțelor deosebite în hidroizolare ale sistemului format din AplaWaterBlock (hidroizolație pe bază de ciment cu precursori de silicon) și AplaWaterBlockFlex (hidroizolație bicomponentă din ciment special și latex),

– caracteristicilor termotehnice deosebite, a rezistenței foarte mari la umiditate, la îngheț – dezgheț, la deformări și la șocuri mecanice – atribute incontestabile ale polistirenului extrudat AplaXfoam BTF, precum și a

– rezistenței la șocuri mecanice a tencuielii decorative pe bază de cuarț AplaSoclu.

Având în vedere că executarea corectă a lucrărilor are un impact semnificativ asupra eficienței soluției de termoizolare implementate, enumerăm aspectele importante, folosind imagini de la pensiunea Daiana din Turda, ai cărei pereți exteriori au fost termoizolați cu polistiren extrudat AplaXfoam BTF:

  1. montarea unui profil de incepere de montaj al termosistemului
  2. lipirea în puncte și perimetral a plăcilor de polistiren, cu realizarea unui aranjament de tip “țesătură”, precum și decuparea polistirenului din placa întreagă în dreptul colțurilor golurilor ferestrelor și ușilor, urmate de fixarea cu dibluri.iar profilul în forma de “L” al marginilor plăcilor permite îmbinarea acestora fără risc de formare a punților termice. Aspectul rugos al plăcilor de polistiren extrudat AplaXfoam BTF, precum și canelurile facilitează aderentă stratului de adeziv de polistiren aplicat ca masă de spaclu:
  3. decuparea plasei de armare în dreptul colțurilor golurilor ferestrelor și ușilor, urmată de înglobarea plasei de armare în stratul de adeziv de polistiren. De asemenea, ranforsarea cu bucăți suplimentare de plasă de armare în dreptul colțurilor golurilor ferestrelor și ușilor, unde există risc de fisurare:
  4. aplicarea celui de-al doilea strat de masa de șpaclu

După maturarea masei de șpaclu (circa 7 zile), respectând condițiile de temperatură și umiditate, s-a aplicat grundul pentru tencuieli decorative AplaTencoPrimer, urmat la 24 ore și de tencuială decorative structurată AplaTencoPlast “scoarță de copac”, cu granulație 2 mm.

Asemenea proprietarului pensiunii Daiana din Turda, sunt din ce în ce mai mulți beneficiari care optează pentru o termoizolare cu polistiren extrudat, calculându-și costul per metru pătrat și an de funcționare. Rezervele exprimate de mulți specialiști cu privire la utilizarea polistirenului extrudat pe fațade pot fi compensate prin dotarea ferestrelor eficiente energetic cu riglete de ventilare sau cu aeratoare, care asigură o ventilare naturală a încăperilor. De asemenea, având în vedere că pereții “nu respiră”, ci există doar permeabilitate la vaporii de apă pentru straturile de materiale dispuse pe fața interioară a pereților exteriori, cea mai eficientă metodă de eliminare a umidității din încăperi rămâne tradiționala aerisire prin ferestre și uși sau prin ventilare mecanică.

Sus