Oferte locuri de munca top

Fabryo – Atlas Paints: Soluții fiabile şi eficiente de termoizolare – un instrument pentru atingerea ţintelor Strategiei Europa 2020 (II)

untitled 4

Descarcă articolul

(continuare din nr.6/septembrie 2015 ARENA Construcțiilor)

Așa cum am arătat în numărul precedent, pe lângă economisirea de energie şi reducerea costurilor, izolația termică joacă un rol foarte important în menținerea unui climat interior cât mai confortabil și sănătos. Atunci când dorim să executăm lucrări de construcții care privesc izolarea temică trebuie să apelăm la specialiști, de regulă la auditori energetici pentru clădiri și instalații, și la proiectanți care să realizeze proiectul de execuție.

În cele ce urmează vom trece în revistă soluțiile de termoizolare cu polistiren extrudat pe care vi le recomandă compania Fabryo – Atlas.

Sisteme de izolare termo-hidrofugă pentru acoperișuri tip terasă

Cea mai mare pierdere de căldură, de circa 25-30% are loc prin acoperișul unei clădiri. Pentru a se obține confortul termic, precum și protecția la apă în clădirile civile și industriale, acoperișurile tip terasă au nevoie de o soluție combinată de termoizolare și hidroizolare.

În ceea ce privește hidroizolația, Fabryo – Atlas are în portofoliu atât sistemul tradițional pe bază de bitum (cu amorse și membrane bituminoase), cât și cel modern, mai ușor și rapid de utilizat, pe bază de ciment. Rezistența foarte mare la umezeală și la înghet-dezghet, rezistența excepțională la compresiune de peste 500 kPa și insensibilitatea la variațiile de temperatură, fac ca polistirenul extrudat AplaXfoam RF să fie cea mai potrivită alegere pentru a termoizola o terasă, fie ea convențională sau “inversată”.

Sisteme de izolare termo-hidrofugă pentru terase convenționale

La terasele convenționale termoizolația este montată sub hidroizolație, beneficiind astfel de protecția acesteia la agresiunea factorilor de mediu.

În funcție de destinația lor (terase necirculabile, circulabile, grădină) Fabryo-Atlas recomandă următoarea succesiune a straturilor de materiale din tabelul 1:

untitled 1

Sisteme de izolare termo-hidrofugă pentru terase “inversate”

La terasele “inversate”, utilizate mai ales la clădirile care necesită reabilitare termică și care au deja o lucrare de hidroizolare care nu necesită refacerea, termoizolația se montează peste hidroizolație. Această soluție este avantajoasă și pentru că asigură protecția hidroizolației, nu necesită barieră suplimentară la vaporii de apă, terasa poate fi utilizată cu încărcări mai mari, iar instalarea este rapidă și facilă.

Pentru a obține performanțe optime în sistemele de terase “inversate” trebuie respectate o serie de reguli de bază:

straturile de deasupra panourilor termoizolante trebuie să permită difuzia liberă a vaporilor de apă (atunci când este posibil, trebuie să se prevadă un strat de drenare – difuzie);

panourile termoizolante trebuie așezate prin pozare liberă, iar stratul de geotextil de deasupra termoizolației trebuie să permită difuzia liberă, fără să rețină apa.

În funcție de destinația lor (terase necirculabile, circulabile, gradină) Fabryo – Atlas recomandă următoarea succesiune a straturilor de materiale în tabelul 2:

untitled 2

Sistem de termo-hidroizolare pentru pereți de subsol și planșee în contact cu solul sau peste spații neîncălzite

Cea mai mică pierdere de căldură, circa 10-20%, are loc prin pereții exteriori ai subsolurilor și prin planșeele în contact cu solul. Chiar și în aceste cazuri, pentru a asigura confortul termic dorit, dar și pentru a preveni apariția infiltrațiilor de apa, a igrasiei și a mucegaiului, Fabryo-Atlas recomandă utilizarea mortarului hidroizolant AplaWaterBlock, urmat de o termoizolare cu polistiren extrudat AplaXfoam BTF în cazul pereților de subsol sau cu polistiren extrudat AplaXfoam RF, în cazul planșeelor în contact cu solul sau peste spații neîncălzite.

Sistem de termo-hidroizolare cu alte destinații decât clădirile

Pentru că sistemele de hidro-termoizolare au aplicabilitate și în afara domeniului clădirilor, în cele ce urmează exemplificăm pentru cazul unei piscine din beton, arătând straturile de materiale în tabelul 3:

untitled 3

În numărul viitor vom continua cu prezentarea sistemelor de termoizolare pentru pereți exteriori și socluri și vom detalia procedeul de punere în operă la o pensiune din județul Cluj, al cărei proprietar a optat pentru termoizolarea cu polistiren extrudat, după ce a conștientizat beneficiile multiple de care se poate bucura pe durată îndelungată.

 

Sus