După achiziţiile publice pare că cea mai bănoasă afacere cu statul era legată de retrocedări. După ani de zile în care proprietarii deposedaţi abuziv au tot acuzat că retrocedările se fac “pe şpagă”, acum au început să fie prezentate oficial neregulile.
Ordinea în care au fost soluţionate cazurile, alegerea evaluatorilor, precum şi evaluarea propriu-zisă reprezintă numai câteva dintre neregulile identificate de Corpul de Control al Primului Ministru la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor printre
Astfel reprezentanţii Guvernului au identificat o practică prin care ANPR soluţiona cererile de retrocedare sau despăgubire în ordinea înregistrării invocând cazurile excepţionale temeinic motivate.
“Activităţile de analizare şi încadrare a unei cereri ca fiind un caz excepţional, temeinic motivate s-au realizat în lipsa unor criterii transparente şi verificabile, fiind create condiţiile pentru ca aprecierea caracterului excepţional al cazului să se realizeze în mod subiectiv de către membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor”, se arată în raportul Corpului de Control.
Printre motivele invocate de proprietari pentru cazurile excepţionale se numără vârsta înaintată, tulburări psihice, afecţiuni renale, bronşite cronice, fără documente doveditoare, potrivit informaţiilor extrase din documentele ANPR. Astfel cazurile excepţionale erau puse pe o listă şi aprobate în bloc fără a fi verificate, în perioada 2008 – 2011 numărul cazurilor excepţionale depăşindu-l pe cel al dosarelor obişnuite.
De asemenea, selecţia evaluatorilor s-a făcut în mod preferenţial şi nerespectându-se aria geografică sau calificarea lor. Evaluarea în sine a dus de cele mai multe ori la supraevaluări cu peste 20% ale proprietăţilor făcute pe criterii cum ar fi preţul de ofertare publicat în ziar într-o situaţie asemănătoare şi nu tranzacţii propriu-zise.
În perioada 2008 – 2011 ANPR a soluţionat peste 8000 de dosare de retrocedare.