Oferte locuri de munca top

Eurostat: Preturi mai mari pentru locuintele din Romania

Prețurile locuințelor din România au înregistrat o creștere trimestrială de 2,1% în primul trimestru din 2025, marcând cel mai puternic avans din ultimele trei trimestre, potrivit celor mai recente date europene privind evoluția pieței rezidențiale, calculate prin Indicele Prețurilor Locuințelor (House Price Index – HPI) de către Eurostat.

Indicele Prețurilor Locuințelor (HPI) măsoară modificările de preț pentru toate locuințele rezidențiale (apartamente, case individuale, case înșiruite etc.), atât construcții noi cât și locuințe existente, indiferent de utilizarea lor finală sau de proprietarii anteriori.

Care a fost dinamica în România

După ce, în 2024, dinamica prețurilor a fost modestă, începutul acestiui an a adus un nou impuls pieței imobiliare.

Conform datelor analizate, în trimestrul 2 și 3 din 2024, prețurile locuințelor au crescut cu doar 0,5% față de trimestrele anterioare, însă la finalul anului s-a înregistrat un salt de 1,6%. Trendul ascendent a continuat și în trimestrul 1 al acestui an, când s-a înregistrat o creștere de 2,1% față de trimestrul anterior.

Față de aceleași trimestre ale anului precedent, prețurile au crescut cu 6,8% în trimestrul 2 2024, dar ritmul a încetinit la 3,9% în trimestrul 3 și 4% în trimestrul 4. Totuși, începutul lui 2025 a adus din nou un avans mai solid, de +4,9% în trimestrul 1 2025 față de trimestrul 1 2024.

Prețurile locuințelor au crescut cu 5,4% în zona euro

În primul trimestru al anului, prețurile locuințelor, măsurate prin Indicele Prețurilor Locuințelor (House Price Index – HPI), au crescut cu 5,4% în zona euro și cu 5,7% în Uniunea Europeană, comparativ cu același trimestru al anului precedent.

În trimestrul al patrulea din 2024, creșterile au fost de 4,1% în zona euro și de 4,9% în UE.

Comparativ cu trimestrul al patrulea din 2024, în primul trimestru al acestui an, prețurile locuințelor au crescut cu 1,3% în zona euro și cu 1,4% în UE .

Evoluția prețurilor locuințelor în statele membre ale UE

Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, un singur stat a înregistrat o scădere anuală a prețurilor locuințelor în primul trimestru din 2025, iar douăzeci și cinci de state au înregistrat creșteri anuale.

Scăderea a fost înregistrată în Finlanda (-1,9%), în timp ce cele mai mari creșteri au fost consemnate în Portugalia (+16,3%), Bulgaria (+15,1%) și Croația (+13,1%).

Comparativ cu trimestrul precedent, prețurile au scăzut în patru state membre și au crescut în douăzeci și două de state membre.

Cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Slovenia (-2,0%), Luxemburg (-1,2%) și Finlanda (-1,0%), în timp ce cele mai mari creșteri s-au consemnat în Ungaria (+5,2%), Portugalia (+4,8%) și Croația (+4,5%).

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus