Poate că locuința nu este o competență a Uniunii Europene, dar criza accesibilității este un subiect pe care factorii de decizie europeni nu îl mai pot ignora.
Acesta ar trebui să fie într-adevăr un semnal de alarmă, consideră Social Europe.
Accesibilitatea locuințelor a devenit o problemă majoră pentru multe familii din Europa.
În timp ce pentru unii gentrificarea a crescut chiriile în cartierul lor, pentru alții, costurile crescute ale locuințelor provin din ratele dobânzilor recent majorate.
Cei mai grav afectați sunt cei care închiriază de la un proprietar privat, orășenii și familiile cu venituri mai mici.
Potrivit Eurostat, aproximativ una din zece familii europene din orașe este suprasolicitată de costurile locuințelor și ale energiei.
Pe lângă această inaccesibilitate, mulți se confruntă cu insecuritatea locuinței, în special cei care închiriază în privat sunt adesea blocați în contracte temporare fără securitate pe termen lung.
În același timp, există preocupări persistente cu privire la calitatea locuințelor, variind de la case prost izolate, prea scumpe pentru a încălzi sau răci, până la condiții de supraaglomerare.
O astfel de locuință precară are multe consecințe negative pentru viața profesională a indivizilor, pentru familii și pentru copii.
Problema locuințelor divide societatea și poate fi un risc pentru democrație
Într-un eveniment organizat de Housing Europe, comisarul european pentru locuri de muncă și drepturi sociale, Nicolas Schmit, a precizat că „problema locuințelor divide societatea și poate fi un risc pentru democrațiile noastre”.
Încadrate pozitiv într-un cartier, locuințele accesibile și de bună calitate reprezintă răspunsul la unele dintre principalele provocări sociale de astăzi.
Asociațiile de locuințe non-profit sau municipale oferă locuințe sigure și accesibile multor europeni și au jucat un rol important în atenuarea unora dintre consecințele crizelor economice recente.
Proporția locuințelor de închiriat la prețuri accesibile pe piețele imobiliare naționale și regionale variază foarte mult, variind de la peste 20% în Țările de Jos, Danemarca și Austria până la mai puțin de 5% în Italia, Germania și Spania.
Într-adevăr, în ciuda nevoii urgente de locuințe la prețuri accesibile, ponderea acestora a fost de fapt în scădere în majoritatea țărilor.
Boom-ul speculativ al construcțiilor ca urmare a crizei financiare globale a condus la creșterea prețurilor terenurilor, ceea ce a făcut din ce în ce mai dificilă asigurarea terenurilor la prețuri accesibile.
De la pandemie, costurile de construcție au crescut brusc.
Eurostat înregistrează o creștere a prețurilor la construcții cu 26% în cei trei ani și jumătate până în al treilea trimestru al anului 2023 – în unele țări, aceasta a fost mai mare, inclusiv în Austria cu 35%.
În plus, costul împrumuturilor de pe piețele de capital a devenit mult mai scump.
Rata dobânzii Băncii Centrale Europene pentru operațiunile principale de refinanțare a crescut de la aproximativ 1% la jumătatea anului 2022 la 4,5% în septembrie 2023 și a rămas acolo de atunci.
Deși BCE plănuiește o reducere în viitorul apropiat, se așteaptă ca ratele dobânzilor să rămână ridicate în comparație cu anii precedenți.
În același timp, investițiile publice (de capital) în construcția de locuințe la prețuri accesibile au înregistrat o scădere bruscă în majoritatea țărilor europene.
Deja în 2018, un studiu al Comisiei Europene a estimat nevoia de investiții pentru locuințe la prețuri accesibile în întreaga Europă la 57 de miliarde de euro – este probabil ca această cifră să fi crescut doar în anii care au trecut.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2024