Industria materialelor de construcție din Europa începe să își revină după ce a suferit o scădere semnificativă.
Această recuperare va persista pe măsură ce piața construcțiilor de locuințe se îmbunătățește constant, apreciază analiștii de la Think ING.
Taxele de import ale SUA pentru produsele din UE se estimează că vor avea un impact minim asupra majorității furnizorilor europeni de materiale de construcție.
Analiștii anticipează o revenire suplimentară a industriei materialelor de construcție în 2025, incluzând betonul, cimentul și cărămizile.
Sectorul s-a confruntat cu provocări semnificative în 2022 și 2023 din cauza scăderii cererii pentru case noi.
Totuși, prețurile caselor existente au început să crească în multe țări europene.
Acesta este un indicator pozitiv pentru dezvoltările noi, deoarece prețurile locuințelor noi și ale celor existente de obicei urmează o tendință similară; nu pot diverge prea mult, având în vedere că sunt substituibile pentru consumatori. Prin urmare, dezvoltările noi vor conduce la o cerere mai mare de materiale de construcție.
În majoritatea țărilor europene, nivelurile de producție a furnizorilor de materiale de construcție au scăzut brusc în 2022 și 2023.
Volumele au scăzut cu aproape 15% în Spania și cu aproximativ 25% în Belgia și Germania la începutul anului trecut.
Totuși, analiștii au observat și primele semne de recuperare în 2024.
Polonia și Olanda au înregistrat cele mai mari reveniri. Aceste țări au avut cea mai mare creștere, de 16% și 12%, respectiv. În Germania, producția rămâne la un nivel foarte scăzut, dar a început să crească lent.
Doar în Franța și Austria volumele au scăzut în continuare. Într-un sondaj de opinie realizat de Comisia Europeană în februarie 2025, companiile de materiale de construcție din aceste două țări sunt cele mai pesimiste în privința dezvoltării producției.
Analiștii cred că volumele din sectorul materialelor de construcție se vor îmbunătăți treptat în 2025.
În multe zone urbane europene există o cerere structurală ridicată pentru case noi. Totuși, ratele mai mari ale dobânzilor ar putea încetini ritmul acestui proces.
Există și alte semne care indică faptul că cel mai rău a trecut pentru producătorii de materiale de construcție.
De exemplu, indicatorul de încredere pentru sectorul construcțiilor din UE este încă negativ, dar s-a îmbunătățit ușor.
Indicatorul de încredere pentru sectorul materialelor de construcție a atins cel mai scăzut punct din ultimii trei ani și, deși s-a îmbunătățit puțin, rămâne negativ.
Prețurile betonului, cimentului și cărămizilor rămân stabile
Prețurile materialelor de construcție, cum ar fi betonul, sunt foarte stabile și aproape nu s-au modificat în ultimii doi ani. O scădere a prețurilor în acest sector ar fi putut fi estimată, având în vedere că cererea a scăzut semnificativ, dar prețurile betonului, cimentului și cărămizilor rămân neschimbate.
Materialele de construcție precum betonul și cimentul sunt grele și voluminoase. De aceea, sunt adesea tranzacționate pe piețe locale relativ mici, ceea ce duce la o concurență mai redusă. Acest lucru conferă furnizorilor acestor produse un anumit control asupra pieței, ceea ce, de obicei, conduce la prețuri mai mari și la o volatilitate mai mică a prețurilor. Ei nu trebuie să aplice reduceri ale prețurilor materiilor prime sau ale costurilor energetice direct datorită concurenței relativ limitate. Drept urmare, prețurile de vânzare ale acestor produse cresc – și scad – mai lent comparativ cu materialele de construcție precum oțelul, care sunt tranzacționate pe piețe mai competitive.
Prețul oțelului urmează o cale mai sinuoasă. Tarifele de import din SUA pentru metale ar putea, de asemenea, să ducă la devierea comerțului din alte surse, ceea ce ar putea afecta direct prețurile metalelor în UE.
Lemn mai scump, plastic mai ieftin
Prețurile multor materiale de construcție sunt relativ constante. Costul lemnului a crescut lent, iar prețurile au fost mai mari cu 7% în ianuarie 2025 comparativ cu aceeași lună din anul anterior, după o scădere de 4% în 2023.
Prețurile plasticului au rămas mai mult sau mai puțin aceleași comparativ cu acum doi ani.
Taxele de import din SUA nu vor afecta sectorul materialelor de construcție din UE (beton, cărămizi și ciment)
Multe materiale de construcție, cum ar fi betonul, cărămizile și cimentul, sunt grele și, prin urmare, costisitoare de transportat, ceea ce face ca exporturile din UE către SUA să fie limitate.
Pentru majoritatea categoriilor de materiale de construcție din țările UE, mai puțin de 3-4% sunt exportate în SUA. Doar Franța și Spania au o pondere mai mare a exporturilor lor către SUA pentru var, ciment și materiale de construcție fabricate. Cu toate acestea, volumele exportate rămân scăzute. De exemplu, furnizorii de materiale de construcție din Franța au exportat doar 55 milioane de euro către SUA în 2024.
SUA importă cea mai mare cantitate de gips din Spania (85 milioane de dolari), mai mult decât din Mexic și Canada. Totuși, comparativ, aceasta este încă o cantitate mică în raport cu volumul total de materiale de construcție din UE, care valorează mai mult de 260 miliarde de euro pentru subsegmentul beton, ciment și cărămizi anual. Prin urmare, taxele de import din SUA vor afecta cu greu industria materialelor de construcție din UE pentru aceste produse.
Cu toate acestea, desigur, pentru anumite companii individuale, acest lucru ar putea reprezenta o povară reală, iar prețurile altor materiale de construcție, precum metalele, ar putea fi afectate din cauza schimbărilor în modelele comerciale.
Puțini producători se așteaptă la modificări de preț
Nu sunt estimate mișcări mari ale prețurilor materialelor de construcție. Doar un număr foarte mic de furnizori de beton, ciment și cărămizi din UE au declarat în februarie că se așteaptă să crească prețurile de vânzare în următoarele trei luni. Probabil că nu văd multe oportunități în acest sens, deoarece cererea este încă relativ scăzută din partea industriei construcțiilor, deși aceasta se îmbunătățește treptat. În plus, prețurile materiilor prime, cum ar fi nisipul, au rămas stabile în ultimul an.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 1/martie 2025