Oferte locuri de munca top

Eugen Teodorovici: Tintele asumate de MFE pentru acest an vor fi indeplinite

Romania a incasat deja in acest an peste 1,7 miliarde de euro de la Comisia Europeana. Prin Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice a fost incasata o suma de aproximativ 500 milioane de euro.
„La nivelul tuturor programelor operationale se inregistreaza in continuare unele sincope in implementarea programelor, cauzate atat de modul in care a fost conceput intregul sistem de implementare, cat si de problemele de implementare din perioada 2009-2011”, potrivit reprezentantilor Ministerului Fondurilor Europene.

In cazul programelor coordonate direct de Ministerul Fondurilor Europene, au fost luate masuri pentru imbunatatirea implementarii lor.

Incepand cu luna martie 2014 la nivelul Autoritatii de Management POS CCE a fost demarat un proces de reverificare a datelor „istorice” introduse in sistemul informatic SMIS (Sistemul Unic de Management al Informatiei pentru Instrumentele Structurale).

Decizia de a reverifica toate datele introduse in sistemul informatic in trecut a fost insotita de punerea in functiune a unui sistem de gestiune a riscurilor de erori de introducere date previne aparitia unor astfel de probleme in viitor si aduce gestiunea programelor europene pe o traiectorie sustenabila.

Ignorarea unor deficiente din domeniul achizitiilor publice in perioada 2009-2011 a dus la blocarea a cinci programe operationale, adica a 98% din fondurile alocate Romaniei.

Sistemul informatic si modul de utilizare a acestuia de catre beneficiari sunt in curs de imbunatatire si vor diminua de zece ori efortul beneficiarilor de completare a informatiilor solicitate. Aceste masuri reprezinta prima reformare reala a sistemului, ale carei rezultate se vor vedea pana la sfarsitul anului 2014.

„In cazul celor doua programe coordonate direct de MFE nu exista riscul ca Romania sa piarda bani in acest an, in conditiile in care sumele estimate a fi cerute Comisiei pentru a fi rambursate Romaniei sunt semnificativ mai mari decat cele care trebuie solicitate pentru a nu fi pierdut niciun euro. De exemplu, AM POS DRU trebuie sa ceara Comisiei Europene rambursarea a aproximativ 600 milioane de euro pentru a nu pierde bani prin acest. In acelasi timp, AM POS CCE sa transmita aplicatii de plata in valoare de aproximativ 490 milioane de euro pentru a evita dezangajarea automata. La nivelul POS CCE, de exemplu, sunt facute plati catre beneficiari in valoare de circa 140 milioane de euro care vor fi solicitate Comisiei pentru a fi rambursate Romaniei imediat dupa ce va fi finalizata verificarea informatiilor din SMIS.”, precizeaza reprezentantii Ministerului Fondurilor Europene.

Sus