În pofida creșterii investițiilor, România va continua probabil să înregistreze o creștere modestă a sectorului construcțiilor în termeni reali, apreciază EECFA în prognoza pentru iarnă privind sectorul construcțiilor.
Creșterea este limitată de menținerea costurilor ridicate, inflația persistentă și performanțele macroeconomice ușor dezamăgitoare, alături de creșterea salariilor și menținerea unor dobânzi ridicate, ce creează un mediu mai puțin atractiv pentru investitorii în construcții civile.
În același timp, veniturile ridicate și importurile mari indică o cerere puternică pentru consum, ceea ce ar putea favoriza cererea pentru construcții.
Deși infrastructura a avut o evoluție bună, tulburările politice actuale și incertitudinea pot afecta negativ performanța în viitor. Chiar presupunând că deficitul rămâne ridicat, dar stabil, așa cum estimează Comisia Europeană, acesta va continua să crească datoria publică, ceea ce va face mai dificilă finanțarea altor proiecte.
Totuși, dacă factorii negativi se vor îmbunătăți, analiștii EECFA preconizează o revenire la creștere pozitivă a sectorului construcțiilor în 2026.
Piețele de construcții din Europa de Est
Bulgaria
Producția totală în sectorul construcțiilor din Bulgaria este estimată să crească în medie cu 3,3% în perioada 2024-2026, puțin peste prognoza de creștere a PIB-ului real pentru aceeași perioadă.
Analiza pe subsectoare arată că rezidențialul își va pierde din avânt, însă acest lucru va fi compensat de o performanță mai dinamică în construcțiile nerezidențiale și inginerești.
În paralel, activitatea economică generală din Bulgaria în perioada prognozată va fi influențată de efectele aderării complete la spațiul Schengen din 2025 și de perspectiva introducerii euro la 1 ianuarie 2026.
Rusia
Industria construcțiilor din Rusia a avut, în 2024, o performanță mai bună decât era estimată, datorită ritmului accelerat de implementare a proiectelor și sprijinului bugetar masiv pentru construcțiile inginerești și nerezidențiale.
Acest lucru a compensat chiar și impactul negativ al scăderii construcțiilor de locuințe, cauzat de încheierea programului preferențial de credite ipotecare.
Totuși, acest impuls pozitiv este de așteptat să se estompeze treptat din cauza politicii monetare stricte a Băncii Centrale și a altor factori interni și externi care încetinesc economia în general și industria construcțiilor în mod special.
În perioada 2025-2026, cheltuielile bugetare record planificate pentru noile proiecte naționale și alte măsuri de finanțare de stat vor susține probabil volumele pieței construcțiilor din Rusia, dar creșterea va fi minimă, sunt de părere analiștii de la EECFA.
Turcia
Creșterea ratelor dobânzilor și politica Băncii Centrale de a reduce deprecierea monedei naționale pentru a tempera inflația nu au produs încă rezultatele dorite.
Ratele ridicate ale dobânzilor sunt considerate responsabile pentru scăderea producției industriale și încetinirea creșterii comerțului.
În sectorul construcțiilor, politica monetară a avut două efecte majore: scăderi reale mari ale costurilor de construcție și, de asemenea, ale prețurilor locuințelor.
Vânzările de locuințe cresc pe măsură ce prețurile reale scad, iar finanțarea se bazează pe capital propriu, deoarece creditele ipotecare au devenit inaccesibile din cauza dobânzilor ridicate.
Autorizațiile de construire pentru majoritatea segmentelor au scăzut în trimestrul al treilea din 2024, în timp ce lucrările de construcții finalizate au avut o tendință pozitivă.
Obligația legală a guvernului de a reconstrui cele 350 de mii de clădiri avariate de cutremur, care includ 870 de mii de unități independente, este principalul factor care a generat deficite bugetare masive, limitând finanțarea proiectelor de construcții inginerești.
Ucraina
Ca urmare a războiului care durează de peste 1.000 de zile, sectorul construcțiilor din Ucraina se confruntă cu dificultăți economice, resurse limitate, pierderi uriașe de clădiri, creșterea prețurilor materialelor de construcție, lipsa muncitorilor calificați și acces limitat la finanțare. Toate sunt agravate de impredictibilitatea deciziilor guvernamentale și de instabilitatea drepturilor de proprietate.
Locuințele distruse ale celor peste 1,5 milioane de familii creează o cerere uriașă.
Construcțiile nerezidențiale se concentrează pe restaurarea clădirilor distruse și construirea unora noi în regiunile mai sigure din centrul și vestul țării.
Construcțiile inginerești vizează renovarea podurilor, drumurilor, căilor ferate, conductelor, liniilor de comunicații și rețelelor electrice.
Portofoliul de proiecte publice de investiții, aprobat recent de Guvernul Ucrainei, include 750 de proiecte mari de reconstrucție, cu un cost total de aproximativ 2,36 trilioane UAH, în timp ce bugetul de stat prevede 256,1 miliarde UAH pentru proiectele publice în 2025. Prioritățile sunt în sectorul energiei, transporturilor, utilităților și clădirile publice, cum ar fi școlile.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024