Oferte locuri de munca top

Estimari: Preturile petrolului in acest an

Prețul petrolului în acest an va fi direct influențat de schimbările în producția OPEC+ (Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol), precum și de impactul pe care îl va avea redeschiderea economică a Chinei.

Astfel, prețul țițeiului Brent este estimat să fie în medie de 84 USD/baril în 2023, în scădere de la aproape 100 dolari/baril în 2022, reflectând în mare parte perspective mai slabe de creștere în economiile avansate, după cum se arată într-o analiză a Băncii Mondiale.

Factori importanți

Redresarea economică din China este cea care va susține creșterea cererii în anii 2023 și 2024. Aprovizionarea va crește mai lent din cauza cotelor și limitelor de producție ale OPEC+. Prețurile sunt de așteptat să crească ușor în 2024 și vor rămâne mai mari decât media lor lunară din 2015-2019 de 57 dolari/baril.

Consumul de petrol

Consumul de petrol este de așteptat să crească cu 2% în 2023, până la un nou maxim istoric de 101,9 milioane de barili/zi, conform evaluării din aprilie a Agenției Internaționale pentru Energie.

Părți ale economiei globale au înregistrat deja o decelerare semnificativă, iar condițiile financiare mai stricte ar putea diminua și mai mult activitatea. Redresarea din China va reprezenta mai mult de jumătate din creșterea așteptată a cererii globale de petrol.

Riscurile de pe piață

Cele două riscuri majore proeminente pentru prognoza prețului petrolului se referă la:

* viteza și intensitatea redeschiderii economiei Chinei

* creșterea producției de petrol mai slabă decât se aștepta, în special în Statele Unite și în țările OPEC.

Lucrari rutiere de peste 8 mil euro, aprobate

Posibilitatea unor exporturi de petrol mai mari din Rusia și creșterea globală care nu s-a ridicat la așteptări ar putea duce la prețuri la petrol mai mici.

De asemenea, producția ar putea fi mai mică decât se presupunea. Investițiile din partea producătorilor de petrol din afara OPEC+ ar putea fi dezamăgitoare, având în vedere schimbările percepute ale cererii din tranziția de la combustibilii fosili.

Ce s-a întâmplat în ianuarie-martie 2023

În primele trei luni ale acestui an, prețul țițeiului Brent a fost în medie de 81 dolari/baril, în scădere cu 8% față de trimestrul precedent.

În martie 2023, prețul a scăzut cu 35% față de vârful atins în iunie 2022.

Prețurile zilnice au fluctuat în intervalul de 72-87 de dolari pe baril în timpul trimestrului, cu mișcări determinate în mare parte de știrile legate de redeschiderea economică a Chinei după renunțarea la politica zero Covid, de poziția politicii monetare în marile economii și de mișcărole recente pe piața financiară.

Prețurile au crescut la începutul lunii aprilie, după anunțul surprinzător al reducerii producției de către OPEC+.

 

 

 

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 3/mai 2023

Revista Arena Constructiilor mai 2023

Sus