Cu toate că lucrările de construcții s-a scumpit semnificativ în ultimii patru ani, pare că nu vom asista prea curând la o schimbare a acestei tendințe ascendente.
După cum apreciază cei mai mulți dintre constructorii intervievați de ARENA Construcțiilor pe acest subiect, prețurile lucrărilor de construcții vor continua să crească anul viitor.
Unii constructori iau în calcul și o posibilă stagnare a creșterii prețurilor, dar nici unul nu a vorbit despre vreo scădere.
O evoluție ascendentă a prețurilor lucrărilor de construcții este prognozată de Lucian Pintilie, director general al firmei de construcții Pinimob Expres SRL, din Focșani.
”În opinia mea, prețurile vor crește din cauză că s-a scumpit foarte mult forța de muncă. Un alt motiv ar fi că este din ce în ce mai greu de autorizat un proiect de investiții imobiliare și din ce în ce mai greu de construit. De asemenea, de la anul se va schimba și normativa în construcții ce vizează standardul nZEB, dar și partea de structură raportat la seismicitate”, a precizat el.
Previziunea de creștere anul viitor a prețurilor este aproape generalizată în rândul constructorilor.
Ligia Ioana Rășinariu, reprezentanta firmei de construcții Lincoln Plus SRL, din Sebeș, este de părere că ”foarte probabil, prețurile vor fi în creștere”.
În opinia sa, între principalele cauze se numără inflația, situația geo-economică, o eventuală creștere a fiscalității (”așteptată, dar nedorită”), acutizarea lipsei de forță de muncă și, în special, a celei calificate.
În plus, constructorii s-au și obișnuit cu ideea că prețurile cresc continuu.
”Dacă ținem cont de tendința ultimilor ani, cred că prețurile vor evolua la fel, în sensul că vor fi în creștere”, spune Cătălin Birșășteanu, directorul general al firmei de construcții Cristiță SRL, din Teleorman. El crede că, în România, una dintre cauze este dată de faptul că ”nu mai producem atât de multe, astfel că trebuie să importăm mare parte din materialele de construcții”.
La rândul său, Emil Crișan, directorul general al firmei de construcții Deifco SRL, din Cluj-Napoca, se așteaptă la o creștere a prețurilor pentru lucrările de construcții, ca urmare a unei cereri mai mari în anul viitor generată de proiectele de investiții publice.
Însă, nu toți constructorii sunt optimiști în ceea ce privește creșterea în 2025 a cererii pentru lucrări de construcții. Unii spun că pe piață se resimte deja o diminuare a comenzilor.
”Eu cred că prețurile vor stagna anul viitor, pentru că, din ceea ce vedem noi, volumul de lucrări nu pare a fi foarte mare pentru perioada ce urmează”, consideră ing. ec. Valentin Florea, director general al firmei de construcții Davide Construct SRL, din Galați.
În opinia sa, lucrările mari, care ar fi trebuit realizate până acum, se cam termină: ”Mă refer la lucrările mari, precum construirea de autostrăzi, care sunt aproape de finalizare, și unde au fost cereri foarte mari de materiale de construcții, mai ales pentru materiale granulare și pulverulente, precum cimentul, agregatele minerale, bitumul, ș.a.m.d.”.
Valentin Florea este de părere că anul acesta a fost nivelul maxim, însă anul viitor nu știe cum o să evolueze ”deoarece nu prea văd din partea beneficiarilor o așa mare mobilizare pentru lucrări noi”.
La fel și Cristian Decean, director general al firmei de construcții Ever Green Construcții SRL, din Târgu Mureș, crede că prețurile lucrărilor de construcții se vor stabiliza.
Societatea, dar și alte firme cu care colaborează pe domeniul construcțiilor civile, înregistrează o scădere destul de mare a comenzilor. Consecința acestui fapt este că vor comanda o cantitate mai mică de materiale de construcții.
”Producătorii au început deja să ne bată la ușă cu diverse oferte prin care să ne ajute să cumpărăm produsele necesare”, spune domnul Decean și menționează ”Dar, pentru că, deocamdată, construcțiile civile încă sunt pe o pantă descendentă, nu cred că acest lucru se va schimba prea repede. Eu cred că va fi o stabilizare a prețurilor pentru anul în curs și cel viitor”.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024