Oferte locuri de munca top

Ești grădinar începător? Sfaturi pentru activitatea de grădinărit toamna

Cu siguranță un grădinar începător va fi incântat să afle câteva sfaturi despre câteva activități care se fac toamna în grădina casei.

Toamna poți face cel mai simplu îngrășământ natural

Nu trebuie să fii un grădinar cu experiență pentru ca să aduni frunzele căzute din copaci și să le folosești pentru îngrășământ. Nu trebuie să le dai foc cum este obiceiul la alți oameni. Pur și simplu le amesteci cu resturi de fructe și obții un îngrășământ valoros care poate hrăni solul.

În pădure, frunzele căzute au un rol important, izolează și protejează rădăcinile plantelor din pământ de îngheț. Datorită lor, în pădure se creează un așternut forestier care previne înghețul solului. Acest strat de frunze menține umiditatea în sol și previne eroziunea după ploaie. Frunzele reprezintă un îngrășământ organic valoros pentru sol, ele conțin substanțe azotate, oligoelemente, calciu, fosfor, potasiu. Toate acestea vor avea efect bun asupra dezvoltării plantelor.

Toamna poți face butași din plantele preferate

Marea majoritate a plantelor se înmulțesc prin butași. Chiar și florile din ghivece care se țin în balcoane sau pe terase se pot înmulți prin butași (ex. mușcatele).

Toamna este anotimpul plantării butașilor de viță-de-vie. Se aleg butașii gata altoiți, care sunt sănătoși. Poți planta butași de viță-de vie care fac struguri ce se coc repede, cum sunt soiurile Cardinal sau Hamburg. Butașii de viță-de-vie se plantează în gropi destul de adânci, care au aproximativ 50 cm și diametrul suficient de mare. Rădăcinile butașilor au tendința de a se întinde foarte mult, de aceea trebuie să aibă mult loc în jur.

Culege semințele de la florile uscate

Foarte multe plante ornamentale, perene, de cultură, se înmulțesc prin semințe. Întotdeauna este bine să culegi semințele de la plantele mai sănătoase. Recoltarea semințelor se face după-amiaza când planta este uscată, sau când roua s-a evaporat. Trebuie să fii atent ca semințele să nu fie prea uscate pentru că se pot împrăștia pe sol. Acestea se depozitează într-un loc uscat, curat, ferit de razele soarelui. Cel mai bine este să fie păstrate în pungi de hârtie sau în cutii din carton. Temperatura de uscare a semințelor trebuie să fie de 20-30 grade Celsius.

Prin semănarea semințelor se pot obține chiar soiuri noi de plante, atunci când se face un amestec frumos de semințe. Semințele mai mari au capacitatea de a da naștere la plante cu dimensiuni optime, cu inflorescențe mai mari și o culoare mai frumoasă. În fiecare an poți culege semințele de la plantele care îți plac în perioada când florile se trec și apar semințele. Pot fi semințe de la dalii, gălbenele, zorele, margarete, etc.

Ce poate fi plantat toamna?

Dacă este vorba despre copaci și arbuști, pe aceștia îi plantăm îndeosebi primăvara. În ceea ce privește anumite specii perene, putem planta câteva soiuri de plante care vor inflori primăvara. Trebuie să ținem cont de sol, dacă acesta îngheață există riscul ca și rădăcinile sau bulbii plantelor să înghețe și atunci la primăvară nu va mai ieși nimic. Trebuie să plantăm acele soiuri de plante perene care sunt rezistente la îngheț și care astfel vor fi foarte frumoase când vor crește la primăvară.

Florile care se plantează toamna:

  • Planta mierea-ursului are capacitatea de a hiberna perfect, mai ales dacă solulul este bun și permite acest lucru.
  • Lalelele se pun în sol toamna, bulbii se plantează la sfârșitul lunii septembrie.
  • Bujorul este o plantă care poate fi pusă în pământ la sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie. Dacă toamna este caldă se poate planta și mai târziu. Primula se poate planta și toamna, până spre sfârșitul lunii octombrie.
  • Narcisele se pot planta înainte de luna septembrie. Bulbii de narcise sunt rezistenți la ger, dar pot putrezi dacă solul este prea umed.
  • Anemonele se plantează toamna într-un sol bine drenat, care conține mult humus.
  • Irișii se pot planta toamna, la începutul lunii septembrie. Bulbii trebuie să fie sănătoși, iar în plus li se va aplica și un tratament fungicid. Se plantează în sol la adâncimea de 15 cm.
  • Crinii se pot planta și toamna și primăvara și chiar în timpul verii.
  • Bulbii de frezii se plantează la începutul toamnei, de regulă într-o zi când este înnourat.
  • Alte flori care se plantează toamna sunt ghioceii, brândușele, lăcrămioarele. Toate înfloresc primăvara.

Bulbii de flori trebuie să fie mari, astfel sunt șanse mari ca înflorirea să fie abundentă. De obicei bulbii mici vor face florile mai mici.

Puteți afla multe alte lucruri interesante despre flori, plante, îngrijirea gazonului, stropirea pomilor, curățarea grădinii, precum și despre casă și grădină pe Familist.ro.

Alte activități pe care le poți face toamna în grădina casei

Toamna trebuie să ai foarte multă grăjă de grădina ta, să elimini plantele putrezite, arborii care au fost afectați de dăunători, pentru ca să previi riscul de extindere a unor posibile boli. Dacă ai o livadă poți cultiva câțiva pomi fructiferi și poți trata pomii care sunt afectați de boli (acarieni, făinare, etc). Fructele stricate (atacate de paraziți, viermi, dăunători, boli) se îndepărtează, crengile rupte trebuie tăiate cu o foarfecă specială, periodic se aplică un îngrășământ organic în sol.

Poți tunde gardul viu, pentru ca acesta să crească mai frumos și mai sănătos în primăvara anului următor. De asemenea, te poți ocupa de îngrijirea gazonului în lunile de toamnă. Dacă plouă și este cald, gazonul crește mai repede și trebuie tăiat mai des. În ceea ce privește fertilizatorii de gazon, aceștia se aplică primăvara, astfel gazonul va fi uniform.

Sus