Oferte locuri de munca top

Erste: Rezultatele alegerilor din Romania ar putea sa asigure o anumita stabilitate politica

Informațiile preliminare despre distribuirea mandatelor în noul parlament din România sugerează o coaliție între PSD, PNL, etnicii maghiari și alte minorități, cu 53,5% din locurile din Camera Deputaților și 50,7% în Senat.

Aceasta este aproximativ aceeași coaliție ca cea actuală, ceea ce ar trebui să asigure o anumită stabilitate politică în România, arată un raport al Erste Group Research.

În plus, guvernul actual din România intenționează să crească ținta de deficit bugetar pentru 2024 la 8,58% din PIB, de la 6,9%, care era ținta oficială după ultima revizuire bugetară. Aceasta ar însemna necesități brute de finanțare suplimentare de 14,7 miliarde lei pentru acest an, contrar consensului pieței care vedea deficitul bugetar la 7,9% din PIB.

În ceea ce privește alegerile prezidențiale, Curtea Constituțională a României a respins o contestație privind votul din primul tur, pentru care dispusese renumărarea, dar a optat să nu ceară repetarea votului.

Raportul Erste Group Research mai arată că pe piața valutară, continuă tendințele recente, cu deprecierea forintului maghiar față de euro după ce Moody’s a schimbat perspectiva la negativă vinerea trecută. Randamentele pe termen lung continuă să scadă.

Evoluția economiei

Cel mai recent raport Eurobarometru indică faptul că 51% dintre europeni tind să aibă încredere în Uniunea Europeană, cel mai mare rezultat din 2007.

Polonia și România au înregistrat o îmbunătățire semnificativă a evaluărilor comparativ cu rezultatele din primăvară cu privire la situația economică.

39% dintre europeni evaluează situația economică ca fiind foarte bună sau bună.

În regiune, situația economică din Slovacia, Cehia și Croația a fost evaluată mai negativ decât media UE, slovacii fiind cei mai pesimiști, cu 75% evaluând situația economică drept rea sau foarte rea, cel mai mare procent din regiune.

Pe de altă parte, Polonia se remarcă prin cele mai bune condiții economice, 71% dintre cetățeni considerându-le bune sau foarte bune

În ceea ce privește condițiile financiare ale gospodăriilor sau situația locurilor de muncă, toate țările din regiune sunt mai optimiste decât evaluarea economiei în ansamblu.

În majoritatea țărilor din Europa Centrală și de Est, între 60% și 70% consideră că situația financiară a gospodăriilor este bună în general. Polonia și Slovenia se evidențiază, cu 82% mulțumiți de situația financiară actuală.

Mai important, 69% consideră că Uniunea Europeană este un loc de stabilitate. Moneda comună, euro, a înregistrat cel mai mare nivel de susținere, cu 74% dintre europeni la nivelul întregii UE. Problemele legate de apărare și migrație rămân priorități cheie.

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024

Revista Arena Constructiilor noiembrie-decembrie 2024

Sus