Oferte locuri de munca top

Energie: Furnizorii mari, obligati să ofere contracte cu pret fix si preturi dinamice

Piața energiei din țara noastră ar urma să devină mai integrată, mai protejată împotriva crizelor, mai favorabilă investițiilor verzi și mai centrată pe drepturile consumatorului, prin intrarea în vigoare a unui nou proiect de act normativ.

Potrivit noului proiect de OUG, furnizorii de energie electrică care au peste 200.000 de clienți finali în portofoliu vor avea obligația de a încheia, la solicitarea clienților finali, contracte de furnizare a energiei electrice:

  • pe durată determinată de cel puțin un an cu prețuri fixe și
  • la prețuri dinamice, la solicitarea clienților finali care dețin un sistem de contorizare inteligentă.

În cazul în care niciun furnizor nu are peste 200.000 clienți, furnizorul pentru care este aplicabilă obligația este furnizorul cu cea mai mare cotă de piață în anul anterior celui pentru care se stabilește obligația.

Totodată, sunt propuse mai multe modificări ale Legii 123/2012, care includ:

* măsuri pentru consolidarea pieței interne a energiei și modernizarea substanțială a rețelei electrice a Uniunii, pentru ca aceasta să poată acomoda creșterile capacității de producție de energie din surse regenerabile.

* promovarea investițiilor în rețele, atât în interiorul frontierelor, cât și la nivel transfrontalier, pentru a asigura securitatea aprovizionării și pentru a integra energia din surse regenerabile.

* măsuri de încurajare a participării active a consumatorilor și valorificarea potențialului digitalizării sistemului energetic.

* măsuri de implementare accelerată a energiei din surse regenerabile și a tehnologiilor nepoluante flexibile pentru reducerea cererii de combustibili fosili pentru producerea de energie electrică și de facilitare a consumului direct de energie electrică prin electrificarea cererii de energie și integrarea sistemului energetic.

* măsuri pentru consumatorii vulnerabili și cei afectați de sărăcia energetică, care să asigure beneficii și să protejeze împotriva efectelor crizelor energetice.

* extinderi sau consolidări ale rețelei pentru a realiza racordarea instalațiilor la sistem în condiții de siguranță și a adresa lipsa de disponibilitate a capacității rețelei, ceea ce implică cerința ca operatorii de transport și de distribuție de energie electrică, să publice și să actualizeze informațiile privind capacitatea disponibilă de a efectua noi racordări în zonele lor de exploatare.

* facilitarea accesului investitorilor la informații privind disponibilitatea capacității rețelei în cadrul sistemului și actualizarea periodic, cel puțin trimestrial, de către operatorii de distribuție a acestei disponibilități.

Operatorii vor publica datele oficiale

Operatorii de distribuție vor trebui să publice criteriile utilizate pentru a determina capacitățile disponibile ale rețelei, cum ar fi capacitățile existente de răspuns al părții de consum și de producție, ipotezele formulate pentru evaluarea posibilei integrări suplimentare a utilizatorilor de sistem suplimentari, informațiile relevante cu privire la posibila restricționare a consumului de energie și previzionarea evoluțiilor rețelei

ANRE va monitoriza performanța rețelei

ANRE va monitoriza și evalua performanța operatorilor de transport și de sistem și a operatorilor de distribuție în legătură cu dezvoltarea unei rețele inteligente care să promoveze eficiența energetică și integrarea energiei din surse regenerabile pe baza unui set limitat de indicatori stabilit de autoritatea competententă și publică, la fiecare doi ani, un raport național care să includă recomandări adresate atât Operatorilor de transport și sistem și de distribuție, cât și instituțiilor publice implicate.

 

 

Descărcați aici

 

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus