Situația la zi a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile a fost prezentată de Valeriu Steriu, membru al Comitetului de Reglementare al ANRE, în cadrul conferinței regionale South East Europe Green EPC, ce a tratat tema avantajelor contractării unui EPC în construirea de capacități de generare energie din surse regenerabile.
Valeriu Steriu a spus că numărul de proiecte care aveau avizul tehnic de racordare (ATR) era de 878, la finalul primului trimestru.
Dintre acestea, 365 aveau contracte de acordare încheiate, iar cele care aveau deja autorizație de construire erau în număr de 184.
„Ceea ce este îngrijorător este că sunt doar 77 de proiecte care au primit autorizație de înființare, deci care au venit și au arătat că au depășit toate obstacolele pentru a se înființa și, în primul rând, au finanțare”, a explicat domnul Steriu.
Un număr de 95 din aceste proiecte sunt estimate să fie puse în funcțiune până la finalul anului 2024.
Anul 2025 urmează să fie anul cu cea mai mare implementare, după care va fi o scădere.
„Deja din 2028 vorbim despre foarte puține proiecte, probabil că investițiile pe un calendar atât de lung încă nu sunt suficient de clare și, de asemenea, probabil că sunt încă obstacole în a asigura tot ceea ce pleacă finanțat”, a mai declarat Valeriu Steriu.
Conform datelor actualizate în urmă cu trei zile, în total în acest an au fost eliberate 131 de autorizații de înființare, cele mai multe pe energie solară, câteva pe energie eoliană și trei proiecte pe stocare. Au fost eliberate doar 92 de autorizații.
Există priorități pe dezvoltarea infrastructurii, dincolo de modernizarea permanentă a rețelei de transport și de distribuție, și extinderea acesteia.
Pentru extindere este nevoie atât de o finanțare consistentă, cât și de forță de muncă înalt calificată.
„Avem parteneriate cu școala Politehnică pentru a prelua în diverse forme, la internship și în viitor, cât mai mulți tineri specialiști în energetică, care să poată într-adevăr să vină și pe partea legislativă, dar în primul rând pe partea de implementare de proiecte”, a spus Valeriu Steriu.
În ceea ce ține de stocare, încă suntem la coada statelor europene. Dar, în acest an, va avea loc o nouă licitație pentru stocare.
Evenimentul a fost realizat în parteneriat cu Patronatul Societăților de Construcții (PSC), Organizaţia Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România – PATRES, federație patronală constituită din două organizații ai căror membri sunt companii specializate în distribuția și furnizarea energiei electrice și a gazelor naturale – ACUE și Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (RWEA).