Oferte locuri de munca top

Energia solara domina in UE, iar carbunele scade la un minim istoric

Pentru prima dată în istorie, energia solară a generat mai multă electricitate decât orice altă sursă în Uniunea Europeană, luna trecută, conform Euronews.
Datele publicate de think tank-ul energetic Ember arată că, în iunie 2025, energia solară a reprezentat 22,1% din mixul de electricitate al UE, depășind la limită energia nucleară și, în mod semnificativ, devansând cu mult combustibilii fosili.

Cel puțin 13 state membre UE au înregistrat recorduri lunare în ceea ce privește producția de energie solară, printre care Țările de Jos (40,5%) și Grecia (35,1%), datorită unei creșteri a capacității instalate și a unei perioade îndelungate de vreme însorită.
Această schimbare a contribuit și la gestionarea unui val de cerere crescută de energie, provocat de caniculele timpurii de vară care continuă să afecteze continentul.

Țările europene ating niveluri minime record de energie produsă din cărbune

Pe măsură ce energia solară a crescut, dependența Europei de cărbune a scăzut vertiginos.
Doar 6,1% din electricitatea din UE a provenit din cărbune – față de 8,8% în aceeași lună a anului trecut – cel mai scăzut nivel lunar înregistrat vreodată.

Germania și Polonia, care împreună folosesc cea mai mare cantitate de cărbune din UE, au atins minime istorice. Germania a generat doar 12,4% din electricitate din cărbune, în timp ce mixul energetic al Poloniei a inclus în continuare o proporție ridicată – 42,9% din total.
Alte țări, inclusiv Cehia (17,9%), Bulgaria (16,7%) și Danemarca (3,3%), au înregistrat, de asemenea, noi valori minime.

Zece state membre ale UE nu au utilizat deloc energie pe bază de cărbune, inclusiv Irlanda, care și-a închis oficial ultima centrală pe cărbune pe 20 iunie. Spania și Slovacia intenționează și ele să renunțe la cărbune în 2025.

Între timp, cel puțin 13 țări din UE au raportat cea mai mare pondere de energie solară din istoria lor. Printre acestea se numără Belgia, Croația, Franța, Ungaria, Italia, Portugalia și Slovacia.

Sprijinul public pentru energia verde rămâne puternic

Comisia Europeană raportează că aproape nouă din zece europeni susțin acțiunile UE de creștere a ponderii energiilor regenerabile.
În multe țări, panourile solare pe acoperișuri, facturile mai mici și independența față de piețele volatile ale combustibililor fosili atrag în special consumatorii tineri și mai conștienți de schimbările climatice.

Cercetările arată că schemele de energie comunitară care oferă reduceri, proprietate partajată sau crearea de locuri de muncă la nivel local au parte de susținere constantă din partea populației.

Proiectele care implică comunitățile de la început și distribuie câștigurile financiare au, de asemenea, șanse mai mari de succes pe termen lung.

Aceste inițiative au impulsionat și ele capacitatea solară. Energia solară este în plină expansiune în Europa, contribuind la accelerarea renunțării la combustibilii fosili.
În 2008, doar 1% din energia regenerabilă din Europa provenea din surse solare. În 2023, această pondere a crescut la 20,5%, potrivit Comisiei Europene.

Oportunitățile abia încep

Deși recordul din luna trecută este semnificativ, analiștii spun că este doar o avanpremieră a ceea ce este posibil.

Un studiu recent, realizat de Global Energy Monitor, arată că transformarea minelor de cărbune închise în parcuri solare ar putea genera suficientă energie electrică pentru a alimenta o țară de dimensiunea Germaniei.
În întreaga Europă, peste 1,2 milioane de hectare de foste situri miniere ar putea fi reconvertite pentru producția de energie curată, potrivit organizației de monitorizare din San Francisco.

Energia eoliană contribuie și ea la tranziția energetică a Europei. În mai și iunie, energia eoliană a reprezentat aproape 16% din electricitatea UE – cea mai mare cotă înregistrată pentru aceste luni, conform analizei Ember.

Chiar și așa, combustibilii fosili au reprezentat aproximativ un sfert din electricitatea UE în luna iunie. Deși este mult sub nivelurile din anii anteriori, acest fapt arată că există în continuare provocări, mai ales în anumite momente ale zilei sau în anotimpurile în care producția solară și eoliană scade.

Experții spun că va fi esențial să se investească în soluții de stocare a energiei, rețele inteligente și o mai bună planificare a cererii pentru a stabili noi recorduri și pentru a reduce și mai mult rolul combustibililor fosili în sistem.

 

 

 

Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 5/iulie – august 2025

Revista Arena Constructiilor iulie-august 2025


Etichete:
Sus