Cota de TVA de 9% pentru kit-urile de instalare, necesare prosumatorilor în vederea stocării energiei electrice produsă din panouri fotovoltaice, ar putea fi aplicată uniform, conform unei propuneri legislative.
Mai mulți deputați USR și UDMR consideră că rezolvarea problemelor legate de producția de energie regenerabilă în ceea ce privește dezechilibrele constă în stocarea energiei, însă nu în orice condiții.
Prosumatorii trebuie stimulați să își monteze baterii pentru stocarea surplusului de energie.
Acest lucru este deja prevăzut în Legea nr. 39/2023, care prevede o cotă redusă de TVA pentru kit-urile de instalare, kituri ce includ sisteme de stocare.
Deși legea este foarte clară și nu distinge în niciun fel cazurile în care se aplică cota de TVA, în prezent unele agenții teritoriale ale ANAF aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru toate componentele kiturilor de instalare, inclusiv pentru sisteme de stocare, iar altele aplică o cotă de TVA standard de 19% pentru baterii în cazul prosumatorilor racordați la rețea.
Inițiatorii nouluiproeict de lege propun introducerea unei clarificări pentru aplicarea legii în mod nediscriminatoriu.
Astfel, propunerile aduc clarificări suplimentare menționând în mod explicit că se aplică o cotă redusă de TVA pentru livrările de sisteme de stocare, nelăsând astfel de interpretări contra voinței legiuitorului din partea unor agenții teritoriale ale ANAF.
Codul Fiscal va conține expres faptul că acea cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru sistemele de stocare, kituri de instalare și a tuturor componentelor necesare achiziționate separat, atât pentru cetățeni, cât și pentru sistemele destinate clădirilor administrației publice centrale sau locale.
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie-decembrie 2024