Uniunea Europeană are un obiectiv extrem de ambițios pentru următorii ani: și-a propus ca, până în 2030, 42,5% din energia consumată în UE să provină din surse regenerabile. Pentru atingerea acestei ținte, autoritățile europene oferă facilități consistente țărilor membre pentru a încuraja producția de „energie verde”.
Interesul în creștere pentru acest domeniu se vede în numărul tot mai mare de proiecte de parcuri eoliene și fotovoltaice din portofoliul Allied Engineers, una dintre cele mai importante companii de proiectare în construcții din România. Am discutat despre provocările și oportunitățile legate de aceste proiecte cu Elena Volcinschi, Lead Architect în cadrul Allied Engineers.
Allied Engineers are de mulți ani în portofoliu proiecte în domeniul energiei verzi (încă de dinainte ca subiectul să fie atât de sus pe agenda publică). Cum au evoluat numărul și amploarea acestora în ultimii ani?
În ultimul an, cel puțin, a existat un boom: au apărut foarte multe proiecte eoliene și parcuri fotovoltaice, în măsuri aproximativ egale. Atât de multe, încât noi avem acum o echipă special dedicată proiectelor de energie regenerabilă. A crescut foarte mult și cererea pentru stații de încărcare a vehiculelor electrice: doar de la începutul acestui an, am lucrat la 8 proiecte ale unor astfel de stații.
Numărul mare de proiecte „verzi” a venit în primul rând pe fondul crizei energetice. În plus, există o serie de cerințe din partea Uniunii Europene cu privire la nivelul emisiilor de carbon și au fost create facilități menite să încurajeze proiectele de energie curată. Condițiile propice pentru dezvoltarea acestei zone există acum din plin.
Proiectele verzi înseamnă atât parcuri fotovoltaice, cât și eoliene. Din perspectiva echipei de arhitecți și proiectanți, ce provocări aduce fiecare dintre aceste tipuri de proiecte? Ce particularități au?
Fiecare proiect aduce un alt set de provocări. De exemplu, parcurile eoliene ocupă suprafețe mari de teren, iar provocările principale țin de alegerea terenului propice, identificarea proprietarilor și achiziția propriu-zisă. Trebuie verificate vecinitățile: dacă sunt clădiri rezidențiale în apropiere, dacă există utilități precum conducte de gaz sau linii electrice aeriene care să treacă prin zonă. Există, în unele cazuri, și zone de protecție a siturilor arheologice, ce trebuie respectate. De asemenea, sunt necesare avize din partea Autorității Aeronautice Civile, pentru că vorbim despre construcții foarte înalte.
După aceste constrângeri mari, ajungem la cele din teren, la nivel micro. Este nevoie de un studiu geologic pentru a vedea care este soluția potrivită pentru realizarea construcției. Mai pot interveni piedici legate de declivitatea terenului: eolienele au nevoie de o platformă orizontală destul de extinsă, iar în cazul în care există o pantă, trebuie venit cu soluții de proiectare potrivite. O înclinare cât mai mică a terenului este o condiție importantă și în cazul panourilor fotovoltaice.
În cazul eolienelor, o bună parte din gândirea proiectului ține de partea logistică. O pală de turbină are, în medie, 81 de metri lungime, ceea ce face ca transportul acesteia să fie foarte complicat și să fie nevoie de aprobări. În ceea ce privește partea de proiectare propriu-zisă, nu este un proces care să pună mari probleme pentru noi. Trebuie însă să fim mereu pregătiți să facem ajustări, în funcție de nevoile respectivului proiect.
Care sunt cele mai importante proiecte din domeniul energiei verzi realizate de Allied Engineers și unde se află? Câtă energie produc?
Proiectele de centrale eoliene din portofoliul Allied Engineers cumulează o putere de aproape 1.900 MW. Cel mai mare astfel de proiect este situat în județul Galați și cuprinde 109 turbine, cu o capacitate toală de 675,8 MW. Un alt proiect, cu o capacitate de 235,2 MW, se află în județul Călărași, iar unul cu 50 de turbine este construit în nord-estul județului Ialomița. Avem inclusiv un proiect în Cahul, Republica Moldova, cu 42 de turbine eoliene.
În ceea ce privește proiectele de parcuri fotovoltaice, acestea însumează o putere de 318,5 MWp. Cele mai mari sunt localizate în Satu Mare (101 MWp), Bucovăț, județul Timiș (62MWp), Țăndărei, județul Ialomița (45,15 MWp) și Băneasa, județul Giurgiu (42 MWp).
Care ar fi etapele pentru dezvoltarea unui astfel de proiect?
Este un proces de durată, ce presupune, dincolo de proiectarea propriu-zisă, mai mulți pași birocratici și o parte ce ține de logistică.
În cazul unui parc de turbine eoliene, se începe cu un studiu de vânt — care să stabilească forța și direcția vântului într-o zonă — și cu identificarea terenului propice, care poate fi cumpărat sau luat în superficie pe o perioadă lungă de timp. În multe cazuri, pentru că vorbim despre terenuri agricole, trebuie schimbat statutul acestora din extravilan în intravilan. Partea aceasta administrativă poate dura trei-patru ani. În timp ce documentația se află la autorități pentru aprobare, noi, care ne ocupăm de proiectare, suntem alături de clienți și intervenim cu orice modificare necesară: adesea, numărul turbinelor și amplasarea acestora se schimbă. Revenim în permanență pe proiect, până la finalizare.
Suntem partenerii clienților noștri în proiectare și le suntem alături cap-coadă în toate etapele proiectului: oricând este nevoie de modificări, suntem acolo să le facem.
La ce trebuie să fie atentă o companie care își propune să construiască un astfel de parc, atunci când alege o firmă de proiectare?
Este foarte importantă experiența: să aleagă o firmă de proiectare care să mai fi lucrat pe aceste tipuri de proiecte înainte. Vor evita, astfel, erori ce țin, de exemplu, de amplasarea unei turbine. Dacă un proiectant le amplasează greșit — în proximitatea unui drum, de pildă —, procesul de avizare trebuie reluat, cel puțin parțial. Alegerea unei firme de proiectare cu un portofoliu bogat și care cunoaște bine legislația în domeniu înseamnă economii de bugete și de timp.
Ce perspective există pentru acest domeniu? Putem identifica o serie de tendințe?
În prezent, interesul general este direcționat către producția de energie verde. Va deveni însă tot mai importantă partea de stocare a energiei: atât turbinele eoliene, cât și panourile fotovoltaice produc energie atât timp cât există vânt, respectiv lumină. Pentru ca aceste facilități să devină însă și mai eficiente, energia ar trebui stocată în baterii, iar aceasta va deveni cu siguranță o preocupare tot mai importantă în viitorul apropiat.