Vor fi decalate termenele de implementare și vor fi modificate unele condiții ale Programului Electric Up, prin care întreprinderile mici şi mijlocii şi domeniul HoReCa primesc finanțare pentru a-și instala sistemele de panouri fotovoltaice.
Programul a avut succes în primul ciclu de finanțare, când din totalul de 2.536 solicitanți au fost declarați eligibili circa 73% (1.839 solicitanți) iar din aceștia au fost decontate 1.525 de proiecte cu o valoare totală de circa 480 milioane lei.
Conform unei proiect de act normativ, va fi mărită limita superioară a puterii instalate în sistemul de panouri fotovoltaice la 150 kWp, pentru asigurarea consumului propriu.
Totodată, va fi modificat cuantumul ajutorului de minimis acordat beneficiarilor întreprinderi mici și mijlocii, precum şi beneficiarilor operatori economici care activează în domeniul HoReCa, care va fi în sumă maximă de 150.000 euro /beneficiar, reprezentând maxim 75 % din valoarea cheltuielilor eligibile, restul de 25% reprezentând confinanțare din surse proprii ale beneficiarului.
Având în vedere decalarea cu trei ani a termenului de implementare a ciclului 1, se propune modificarea termenului de implementare a programului de finanțare până în anul 2032, termen care acoperă implementarea și monitorizarea ciclului 2 și ciclului 3.
Programul Electric Up, asigură finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și a persoanelor juridice române, care au înscrise ca activitate principală sau secundară, conform codurilor CAEN, una din activitățile corespunzătoare domeniului HoReCa, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, precum și a staţiilor de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in.
Descărcați aici
Citiți revista ARENA Construcțiilor nr. 8/noiembrie – decembrie 2023